Iradierea de la tomografie crește riscul de cancer?

Imagistica medical? constituie o parte important? în medicina actual?. Fie c? este vorba de radiografii, prescription cure scintigrafii sau tomografii computerizate, aceste explor?ri imagistice expun pacientul la radia?ii X. Despre cât de mult te iradiezi la o investigație imagistică am scris aici.

Radiațiile X sunt recunoscute ca fiind cancerigene, însă întrebarea este în ce doză? Care este riscul de cancer după efectuarea unei tomografii? Dar după mai multe explorări radiologice? Sigur că acest risc depinde și de mulți alți factori care intervin în apariția cancerului, însă un studiu publicat în Lancet a cuantificat acest risc la copii: efectuarea de tomografii în doză cumulativă de 50 mGy triplează riscul de leucemie și în doză de 60 mGy triplează riscul de cancer cerebral. Având în vedere că aceste forme de cancer sunt rare, riscul absolut este de 1 caz în plus de leucemie și cancer cerebral la 10.000 CT-uri craniocerebrale efectuate.

Riscul este așadar foarte mic și justificat de beneficiile diagnostice aduse de efectuarea tomografiei. Dispozitivele actuale de radiologie-imagistică presupun o iradiere mică față de doza considerată cancerigenă. Totuși progresul tehnologic trebuie să ofere clinicienilor instrumente imagistice și mai puțin iradiante față de cele actuale iar medicii trebuie să prescrie rațional aceste investigații.

Referințe: Computed Tomography — An Increasing Source of Radiation Exposure, NEJM

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna ziua. Am facut analizele si am urmatoarele rezultate, cat este de grav? FT3 ...

  Read more...

   
 • in urma testului Idr mi s-a citit 12 mm, mi s-a dat sa fac chimioprofilaxi e pt ca ...

  Read more...

   
 • pentru fetele care aveau nelamuriri.. si eu am prolactina aproape dubla am facut ...

  Read more...

   
 • Este justificata asocierea unui IECA cu un sartan (de exemplu perindopril cu ...

  Read more...

   
 • Buna seara! Va rog sa imi spuneti si mie ce inseamna la ECG:RS; AV=70b/min.

  Read more...