Afec?iunile esofagului reprezint? o propor?ie semnificativ? din cazurile de durere toracic? anterioar?, cure care asociaz? ?i regurgita?ie, sialoree, disfagie sau odinofagie.
Durerea de esofag este o durere constrictivă localizată retrosternal ce apare în timpul meselor și este însoțită de disfagie (înghițire dificilă cu senzație de încetinire sau chiar oprire a bolului alimentar în pasajul spre stomac). În tulburările de motilitate esofagiană apare și odihofagie (deglutiție dureroasă) iar în boala de reflux gastroesofagian simptomele cardinal sunt pirozis-ul (senzația de arsură retrosternală post-prandială care se exacerbează în decubit dorsal) și regurgitațiile (reflux al conținutul esofagian în orofaringe, care poate duce la aspirație în arborele respirator). Sialoreea (hipersalivația) apare în special în stenozele esofagiene, esofagite și tumorile benigne sau maligne. Ruminația reprezintă regurgitarea repetată a bolului alimentar, cu reînghițirea lui sau eliminarea prin vărsătură; este caracteristică perioadei de sugar.
Cauze
Sindromul esofagian constă în durere, disfagie, regurgitații și sialoree și este caracteristic suferințelor esofagiene organice sau funcționale – acalazia cardiei, megaesofagul, spasmul esofagian, inel Schatzki, diverticuli esofagieni sau faringoesofagieni (Zenker), esofagită peptică, caustică sau infecțioasă, boala de reflux gastroesofagian, esofagul Barrett, tumori esofagiene, stricturi esofagiene, compresie realizată de formațiuni mediastinale, tulburări de motilitate esofagiană (sclerodermie – sindromul CREST, diabet zaharat), sindromul Plummer-Vinson-Patterson-Kelly, sindromul Booerhave, sindromul Mallory-Weiss.
Investigații
Investigarea pacientului cu simptome esofagiene se face prin examen radiologic cu substanță de contrast (sulfat de bariu – tranzit baritat esogastroduodenal, gastrografin), endoscopie digestivă superioară (esogastroduodenoscopie) cu citologie exfoliativă sau biopsie esofagiană, manometrie esofagiană, pH-metrie esofagiană, scintigramă esofagiană pentru studiul evacuării bolului alimentar.
Comments