Sarcina multiplă la fertilizarea in vitro (FIV)

Pentru a maximiza ?ansele de succes ale procedurii de fertilizare, viagra medicii transfer? mai mult de 1 embrion pe fiecare ciclu de FIV, în speran?a c? m?car unul va reu?i. Din acest motiv, sarcina multipl? este destul de frecvent? în cazul concep?iei prin FIV.

Sarcina multiplă constituie însă un risc crescut atât pentru mamă cât și pentru produșii de concepție – pot apărea complicații precum hipertensiune indusă de sarcină, preeclampsie, diabet gestațional, pierdere a sarcinii, naștere prematură, greutate mică la naștere sau paralizii cerebrale; în plus, gemenii au un risc de 6 ori mai mare de deces în timpul nașterii sau în primul an de viață decât copiii unici. Din aceste considerente, unele clinici de fertilizare practică doar transferul unui singur embrion.

Pentru a optimiza șansa de succes a FIV în raport cu numărul de embrioni implantați, cercetătorii suedezi au pus la punct un algoritm de decizie privind selectarea femeilor cărora ar trebui să li se transfere doar 1 embrion și cele cărora ar trebui să li se implanteze 2 embrioni. Astfel se reduce riscul unei sarcini multiple la 2% (egal cu cel al femeilor care concep natural) dar cu menținerea unei șanse ridicate de succes a procedurii. Actualmente, peste 30% din sarcinile obținute prin FIV sunt sarcini multiple.

Analizând peste 80 factori implicați în succesul a 3000 de proceduri de FIV, cercetătorii suedezi au identificat 4 factori cu valoare predictivă mare pentru sarcina unică/multiplă: vârsta maternă, calitatea embrionului, responsivitatea ovariană (numărul de ovule produse în raport cu doza de stimulare ovariană) și succesul unei FIV anterioare. Pe baza unui algoritm matematic care a inclus cei 4 factori, echipa dr. Holte a reușit să reducă rata de sarcină gemelară la 2%, în condițiile unei rate de succes de 31%. Proporțional cu reducerea frecvenței sarcinilor multiple s-a constatat și o îmbunătățire a prognosticului materno-fetal (prin scăderea ratei complicațiilor). Protocolul suedez este aplicat deja în unele clinici de fertilizare.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh