Metode de determinare a ovulației

Ovula?ia reprezint? fenomenul de expluzie a ovocitului din foliculul ovarian matur ?i preluarea acestuia de c?tre trompa uterin?.

La un ciclul menstrual regulat de 28 zile, ovulația are loc în ziua 14, însă pentru ciclurile cu durată mai lungă data ovulației este cu 14 zile înaintea viitoarei menstre (spre exemplu la un ciclu de 32 zile, ovulația se produce în ziua 18). Cunoașterea momentului ovulației este importantă deoarece marchează fereasta fertilă a ciclului menstrual, în care un contact sexual poate duce la obținerea sarcinii. Având în vedere că spermatozoidul poate supraviețui 24-72 ore în tractul genital feminin (după unii autori până la 5-7 zile, deși motilitatea lor scade semnificativ) și că ovocitul este viabil timp de 12-24 ore după expulzia din ovar, pentru fecundație este necesar ca actul sexual să aibă loc cu 2-3 zile înainte sau 1 zi după ovulație.

Iată care sunt principalele metode pe care femeile le pot aplica pentru a afla când ovulează – fie în scopul planificării unei sarcini, fie în scop contraceptiv:

Metoda calendarului

Spermatozoizii din ejaculat pot trăi în organismul femeii până la 5-7 zile, în funcție de calitatea spermei și de condițiile din mediul vaginal (pH, mucus cervical, temperatură). În medie, spermatozoizii rămân viabili și pot realiza fecundația dacă sunt eliberați în vaginul femeii cu 2-3 zile înaintea ovulației. La rândul său, ovocitul “așteaptă” sosirea spermatozoizilor timp de 12-24 ore după ovulație, ceea ce înseamnă că perioada fertilă a unei femei este cu 2-3 zile înainte de ovulație și 1 zi după ovulație.

La un ciclu menstrual regulat de 28 zile, ovulația se produce în ziua a 14-a de la prima zi de sângerare menstruală. La un ciclu mai lung, regula este că faza secretorie (post-ovulatorie) trebuie să dureze 14 zile (între 12-16); astfel, la un ciclu menstrual de 35 zile, ovulația apare cel mai probabil în ziua 21. Unele femei pot avea o fază secretorie (luteală) mai scurtă de 14 zile, în acest caz fiind necesar tratament medicamentos pentru a crește această perioadă înainte a rămâne însăecinată. Metoda calendarului este indicată femeilor cu ciclu regulat și se bazează pe estimarea momentului ovulației în raport cu etapele ciclului menstrual.

Măsurarea temperaturii bazale

Metoda determinării temperaturii bazale are o precizie mai mare decât metoda calendarului și se bazează pe creșterea temperaturii corporale cu 0.3-0.5-1 grad Celsius la sfârșitul ovulației; metoda aproximează momentul ovulației, care precede cu 2-3 zile creșterea temperaturii bazale. În fapt, în momentul producerii ovulației apare o scădere cu 0.2-0.3 grade a temperaturii bazale, urmată de o creștere cu până la 1 grad. Femeile vor fi instruite să-și măsoare temperatura în condiții bazale (în fiecare dimineață, imediat după trezire, înainte de a mânca sau bea ceva) și să realizeze un grafic al evoluției temperaturii (menotermogramă) pe cel puțin 3 luni succesiv, pentru a observa pattern-ul modificărilor termice în raport cu etapele ciclului menstrual; pe grafic se vor nota și eventualele motive pentru care ar fi putut varia temperatura (stress, măsurarea la ore diferite, contact sexual, consum de alcool, tulburări de somn).

În faza pre-ovulatorie, nivelul crescut de estrogeni va determina o temperatură bazală mai mică, iar în etapa post-ovulatorie, progesteronul secretat de corpul galben (luteal) va duce la creșterea temperaturii; la sfârșitul ciclului menstrual, odată cu degenerarea corpului galben (care se va transforma în corp albicans) și prăbușirea nivelului de progesteron, temperatura bazală revine la normal. În cazul apariței sarcinii, temperatura va rămâne crescută ca urmare a continuării secreției de progesteron de către corpul galben (care va fi menținut de hCG, secretat de trofoblast) și ulterior (din săptămâna a 12-a) de către placentă.

Examinarea mucusului cervical (glerei cervicale) – metoda Billings

În paralel cu dezvoltarea foliculilor ovarieni și pregătirea ovulului pentru expluzie, secreția glandelor colului uterin crește, ducând la apariția unui mucus albicios, vâscos, care la ovulație devine abundent, alunecos (se întinde între degete) și incolor (clar). Este perioada zilelor „umede” (corespunzând fertilității maxime), când femeia poate constata pătarea lenjeriei intime; această perioadă este încadrată de 2 perioade “uscate” (când secrețiile sunt minime sau inexistente): zilele de după menstruație și cele dinaintea menstruației următoare. Pentru a căpăta acuratețe în estimarea momentului ovulației, metoda presupune examinarea secrețiilor vaginale pentru mai multe luni la rând. Observarea modificărilor glerei cervicale este utilă și în depistarea afecțiunilor genitale (secrețiile devin purulente, urât-mirositoare). Secrețiile cervicale pot fi modificate în cazul administrării anumitor medicamente (care determină uscăciunea mucoaselor) sau utilizării de lubrefiant sau spermicide.

Un alt semnal pe care colul uterin îl transmite femeii că se află în perioada de maximă fertilitate este modificarea consistenței și poziției sale (spre deosebire de prima parte a ciclului, când are o consistență fermă și este jos situat, spre ovulație se înmoaie și se ridică) și deschiderea orificiului cervical (care este închis în restul zilelor ciclului menstrual).

Teste de ovulație

Testele de ovulație sunt similare testelor de sarcină și au o acuratețe foarte mare în depistarea ovulației. Ovulația (ruperea foliculului și expluzarea ovulului) este determinată de secreția de LH (hormon luteinizant), care se elimină prin urină și poate fi depistat printr-un test de ovulație. Interpretarea se face ca la un test de sarcină: dacă testul este pozitiv vor apărea 2 liniuțe, dacă este negativ va apărea o singură linuță, cea de control. Testele de ovulație sunt utile în special la femeile cu ciclu menstrual neregulat, la care celelalte metode au o precizie mică.

Monitorizare ecografică

Monitorizarea ecografică este o metodă sigură de determinare a momentului ovulației. Se face prin ecografie abdominală sau pentru o precizie mai mare, ecografie transvaginală. În ziua 14 se evidențiază foliculul dominant și se evaluează grosimea endometrului.

Semne și simptome

În momentul ruperii foliculului ovarian și eliberării ovocitului poate apare durerea de ovulație – mittelschmertz (termen german pentru durere de mijloc, deoarece apare la jumătatea ciclului menstrual). Durerea are o intensitate variabilă, de la o simplă jenă la un disconfort intens. Femeile pot constata și o tensionare a sânilor (mastodinie, mastalgie), inflamația labiilor și rareori, o sângerare minimă. Instinctual, femeile prezintă o creștere a apetitului sexual în preajma ovulației.

Add comment


Security code
Refresh