Durerea de cap dupa rahianestezie este relativ frecvent reclamata de pacienti dupa interventiile chirurgicale cu acest tip de anestezie (apendicectomie, cezariana).
Cefaleea poate produce un disconfort major pacienților, mai ales atunci când este însoțită de dureri de spate, greață, vărsături sau amețeli. Durerea se accentuează la ridicarea capului și se ameliorează în poziție întins.
Care este cauza durerii de cap după rahianestezie?
Rahianestezia presupune injectarea în spațiul subarahnoidian (unde se găsește lichidul cefalorahidian, LCR) a unui anestezic. Acul de anestezie crează un traiect de la piele până în spațiul subarahnoidian, străbătând în ordine pielea, țesutul subcutanat, ligamentul supraspinos, ligamentul galben, dura mater și arahnoida. După anestezie, se aplică un pansament local și se face compresie pentru stricarea paralelismului planurilor. Uneori însă traiectul creat de ac poate persista, ceea ce poate duce la scăderea tranzitorie a presiunii LCR și la apariția durerii de cap. Evoluția este autolimitată, durerea dispărând odată cu închiderea definitivă a traiectului de puncție.
Tratament
- hidratare energică (inițial intravenos, apoi oral)
- cofeină (cafea), paracetamol, aspirină, combinații (fasconal), vitamine B
- realizarea unui patch sangvin în spațiul peridural (procedură cu destule riscuri, rar efectuată)
Prevenire
Factorii care cresc probabilitatea apariției cefaleei după rahi, și care trebuie deci evitați, sunt folosirea de ace groase (peste 22G), necesitatea unor puncții repetate, ridicarea capului precoce după trecerea efectului anesteziei (controversat).
Foto: wikipedia.org
Comments