Chirurgia fluorescentă

Interven?ia chirurgical? este o parte important? a tratamentului multimodal în cancer.

Strategia actuală în chirurgia oncologică presupune extirparea formațiunii tumorale vizibile cu ochiul liber, împreună cu o margine de siguranță oncologică. Țesutul excizat este analizat de anatomopatolog și dacă marginile prezintă celule tumorale, este necesară continuarea intervenției sau reintervenție.

Dr. Roger. Tsien, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2008, propune o nouă abordare în tratamentul chirurgical al cancerului și anume folosirea de markeri fluorescenți pentru evidențierea tumorilor. Atașarea semnalului florescent la celulele tumorale face ca formațiunea canceroasă să strălucească în câmpul operator. Aceeași tehnică poate fi folosită și pentru evidențierea nervilor, a căror secționare intraoperatorie poate duce la sechele importante.

O tehnică similară de marcare a celulelor tumorale pentru o acuratețe cât mai bună a rezecției este deja folosită în cancerul de vezică urinară (Hexvix).

Dr. Quyen Nguyen, chirurg la University of California San Diego, a vorbit despre viitorul fluorescent al chirurgiei la TEDMED 2011:

Add comment


Security code
Refresh