Durerea dentara este o durere puternica, continua, cu caracter pulsatil, sfredelitor, care apare datorita unei afectiuni stomatologice: carie, gingivita, dinti sensibili, fisuri dentare.
Durerea dentară mai poate apărea și într-o serie de afecțiuni non-stomatologice: otită, sinuzită, infarct miocardic. Cea mai bună metodă pentru prevenirea durerilor dentare este menținerea unei igiene orale adecvate (periaj dentar, folosirea apei de gură) și consultul stomatologic periodic.
Iată o serie de sfaturi pentru situațiile în care când vă doare o măsea sau un dinte:
- clătiți gura cu apă călduță și folosiți periuța și ața dentară pentru a îndepărta resturile alimentare
- aplicați o compresă rece/fierbinte pe obraz (deoarece fibrele nervoase pentru transmiterea sensibilității dureroase și termice sunt aceleași, stimularea receptorilor pentru frig/cald duce la estomparea senzației dureroase); în abcesul dentar nu se vor folosi comprese calde, pentru că accentuează inflamația și favorizează extinderea infecției.
- folosiți analgezice de tipul aspirină, ibuprofen, antinevralgic, ketoprofen, ketotolac, paracetamol; două analgezice folosite frecvent în tratamentul durerilor dentare – algocalmin (metamizol sodic) și nimesulid (Aulin) sunt interzise în unele țări datorită reacțiilor adverse.
- turnați o fiolă de algocalmin sau xilină la măsea
- mergeți la stomatolog pentru o rezolvare definitivă a problemei dentare
De evitat:
- gargara cu alcool (chiar dacă anesteziază zona dureroasă, există riscul producerii unor arsuri)
- tentativa de curățare a măselei cu alte instrumente decât periuța de dinți sau ața dentară
- supradozarea analgezicelor sau folosirea lor în caz de contraindicații (paracetamol în disfuncții hepatice, aspirină în caz de sângerare, ibuprofen sau ketoprofen în caz de boală ulceroasă sau astm bronșic)
Comments
chiar merge?