Algocaminul (metamizol) este un antiinflamator nesteroidian folosit pentru efectul s?u analgezic ?i antipiretic.
Interzis sau restricționat în majoritatea țărilor UE, metamizolul poate da rareori o reacție adversă severă numită agranulocitoză. Agranulocitoza reprezintă depleția granulocitelor din sânge (polimorfonucleare neutrofile, eozinofile, bazofile), celule implicate în apărarea antiinfecțioasă. Absența granulocitelor scade imunitatea și lasă organismul fără apărare în fața infecțiilor. Acest efect advers este comun tuturor derivaților de pirazolon (metamizol, fenilbutazonă). Pe lângă agranulocitoză, consumul cronic de algocalmin poate induce reacții alergice.
Algocalminul este indicat în tratamentul durerilor ușoare-moderate (post-operatorii, dentare, post-traumatice, colică renală, cefalee, mialgii, lumbago, sciatică) și combaterea febrei asociate răcelii și gripei. Datorită efectului antispastic, este util în durerile menstruale.
Preparatele medicamentoase care conțin metamizol se eliberează în farmacii doar pe bază de prescripție medicală, conform deciziei ANM (Agenția Națională a Medicamentului) care intră în vigoare la 1 februarie 2010. Pastilele care conțin metamizol disponibile în România sunt: Algiotop, Algocalmin, Agoblock, Algoremin, Algozone, Alindor, Analgin, Centralgin, Efisen D, Fabocalm, Nevralgin, Novocalmin, Sintocalmin, Metamizol Farmacom. Există și soluție injectabilă, supozitoare și picături orale cu metamizol.
În 2009, românii au cumpărat 219 milioane pastile de algocalmin (190 milioane la liber și 29 milioane cu rețetă), în valoare de 13.970.000 euro, statistici ce au făcut din metamizol cel mai bine vândut medicament din România. Agranulocitoza apare cu o frecvență de 1 caz la 1 milion de administări.