Al?ptarea la sân ofer? numeroase beneficii atât ?ie cât bebelu?ului t?u. Pe lâng? faptul c? este o metod? fireasc? de alimenta?ie, buy trebuie men?ionat c? nu exist? un lapte mai bun decât cel matern.
Multe viitoare mămici se tem că nu vor avea suficient lapte sau că li se vor “lăsa” sânii dacă vor alăpta, astfel că apelează la biberon încă din primele zile de viață ale copilului, ceea ce distruge orice șansă de a continua sau relua alăptarea la sân (lipsa de stimulare și de evacuare a laptelui duce la scăderea până la dispariție a secreției lactate iar copilul învățat la biberon greu se mai întoarce la sân)
Beneficiile alăptării la sân pentru mamă
- oferă protecție împotriva cancerului de sân, cancerului de ovar, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat și osteoporozei
- previne apariția depresiei postpartum
- ajută mama în refacerea condiției fizice (inclusive a greutății) dinainte de sarcină
- laptele matern nu necesită preparare sau echipamente speciale (biberoane, tetine, încălzitoare)
- întărește relația afectivă între mamă și copil
- acționează ca un contraceptiv natural
- laptele de mamă este mai avantajos din punct de vedere financiar decât laptele praf
- ajută la refacerea uterului
- oferă satisfacție mamei
Beneficiile alăptării la sân pentru bebeluș
- laptele matern are compoziția optimă și asigură valorile nutriționale necesare sugarului în primele 4 luni de viață, astfel că previne boli precum anemia, rahitismul, malnutriția protein-calorică sau tetania; dacă mama urmează o dietă adecvată, sugarul nu are nevoie de niciun supliment alimentar pe durata alăptării la sân (cu excepția vitaminei D)
- este proaspăt, steril, are temperatura adecvată (nu necesită încălzire, prin care se pot degrada unele principii alimentare), este gata de folosire în orice moment și ușor de digerat
- este hipoalergenic, dat fiind că nu conține proteine străine speciei
- compoziția sa variază de la un supt la altul și pe durata aceluiași supt, în funcție de nevoile nutriționale ale sugarului
- datorită conținutului în anticorpi, lizozim, lactoferină, IgA secretorie și celule imune, conferă protecție împotriva unor boli infecțioase precum viroze, boli diareice acute, pneumonie, otită medie, meningită
- alăptarea la sân ajută la dezvoltarea masticației și dentiției
- scade riscul de reflux gastroesofagian (evacuarea gastrică fiind de 2 ori mai rapidă în cazul laptelui matern), colici sau tulburări de somn (contactul piele la piele având un efect liniștitor asupra copilului) și moarte subită a sugarului
- nu predispune la obezitate deoarece conținutul crescut în grăsimi de la sfârșitul suptului dă senzația de sațietate, spre deosebire de sucroza din formulele de lapte care este asociată cu exces ponderal și carii dentare
- alimentația exclusiv naturală pe durata primelor 4-6 luni de viață este asociată cu risc scăzut de diabet zaharat la maturitate și cu perfomanțe intelectuale mai bune (IQ mai mare) decât alimentația cu formule de lapte
- previne dezvoltarea unor boli precum dermatita atopică, astmul bronșic sau leucemie