Diareea dupa operatia de scoatere a colecistului (colecistectomie) este destul de frecventa si deranjanta. De cele mai multe ori sindromul diareic se remite la scurt timp dupa operatie, dar alteori poate persista ani la rând.
Diareea persistentă post-colecistectomie este legată de excesul de acizi biliari de la nivel intestinal, care produc un efect laxativ. În mod normal, bila produsă la nivelul ficatului este stocată la nivelul colecistului în perioadele interprandiale, și este secretată în intestin în timpul mesei, pentru a ajuta digestia. După digestia și absorbția lipidelor emulsionate de către sărurile biliare, acestea din urmă sunt reabsorbite și reutilizate (prin ceea ce se numește circuit enterohepatic). În condițiile în care vezicula biliară este scoasă, bila produsă de ficat în mod continuu nu mai are unde să fie stocată și este excretată la nivelul intestinului subțire și între mese. Cantitatea de săruri biliare excretate poate uneori depăși capacitatea de reabsorbție a intestinului, excesul acționând ca laxativ și producând diaree. Așadar diareea post-colecistectomie pare să fie legată de malabsorbția acizilor biliari; același mecanism este întâlnit și în cazul pacienților cu rezecție ileală (diaree colereică). De multe ori diareea apare în legătură cu alimentația, imediat după terminarea servirii mesei. Diagnosticul este unul de excludere – fiind nevoie de investigații (coprocultură, examen coproparazitologic, colonoscopie) pentru excluderea altor cauze precum infecții, colită neinfecțioasă sau cancer.
Tratamentul constă în administrarea de antidiareice (loperamid/Imodium), chelatori de acizi biliari (colestiramină, colestipol, hidroxid de aluminiu) și evitarea alimentelor care agravează diareea (cafea, lactate, grăsimi, dulciuri rafinate). Consumul de fibre (metilceluloză, pshyllium) poate ajuta ca scaunele să fie mai legate.
Referințe: Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease
Comments