Atunci când rezultatul hemogramei arata ca neutrofilele sunt scazute sub 1500/mm3, vorbim despre neutropenie.
Neutrofilele constituie cea mai mare parte a leucocitelor (celulelor albe) și reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Din acest motiv pacienții cu neutropenie sunt predispuși să dezvolte infecții bacteriene, iar în acest context poate uneori apărea sepsis.
Neutropenia poate fi acută sau cronică (când scăderea numărului de neutrofile este prezentă peste 3 luni).
În funcție de severitate, neutropenia poate fi: ușoară (neutrofile între 1000-1500/mm3, risc scăzut de infecție), moderată (neutrofile între 500-1000/mm3, risc moderat de infecție) sau severă (neutrofile sub 500/mm3, risc crescut de infecție).
Cauze
Cauzele neutropeniei pot fi împărțite în 2 grupuri mari:
- granulopoeză inadecvată – supresie medulară (anemie aplastică, intoxicație cu arsenic, tumori care infiltrează măduva hematogenă – când există o scădere a tuturor celulelor sangvine = pancitopenie), reacții secundare medicamentoase (flecainidă, fenitoină, indometacin, carbimazol, thyrozol, propiltiouracil, clorpromazină, trimetoprim/sulfametoxazol, clozapină), hematopoieză ineficientă (cum se întâmplă în anemia megaloblastică), radioterapie, deficit de catalizatori (vitamina B12, folat sau cupru)
- distrucție crescută intravascular (splenomegalie cu hipersplenism hematologic, chimioterapie, injurie imunologică – lupus, medicamente) sau trecere din circulație în țesuturi (cum se întâmplă în infecțiile acute severe când neutrofilele sunt "chemate" din torentul circulator la locul infecţiei)
Semne și simptome
Clinic, neutropenia poate evolua ca sindrom febril (neutropenie febrilă) sau ca infecţie manifestă.
Tratament
Tratamentul se adresează cauzei și include măsuri de prevenție și combatere a infecției. La pacienții care se află sub tratament citostatic sau cu interferon se poate administra factor de creștere G-CSF (granulocyte-colony stimulating factor) – filgrastim. Există şi câteva recomandări de dietă pentru pacienţii cu neutropenie (Neutropenic Diet Guideline – detalii aici).
Comments