and "sans-serif"; mso-ansi-language: RO;" lang="RO">Cretinkinaza reprezinta o enzima ce catalizeaza formarea de ATP (acid adenozin-trifosforic) din creatinfosfat si ADP (acid adenozin-difosforic).
Creatinkinaza are o structura dimerica si prin combinarea celor doua lanturi, M (muscle) si B (brain), rezulta 3 izoenzime:
> CK-BB este localizata în creier, plamâni, tub digestiv, pancreas, rinichi, plamâni, uter, prostata (în ser, în mod normal, nu este detectata CK-BB);
> CK-MB prezenta în miocard, musculatura striata, uter si prostata; ea are doua izoforme (CK-MB1 si CK-MB2); în ser, reprezinta 0-5% din creatinkinaza totala;
> CK-MM este localizata predominant în musculatura striata si în miocard si reprezinta 95-100% din creatinkinaza serica; are trei izoforme (CK-MM1, CK-MM2 si CK-MM3).
CK-MB2 si CK-MM3 sunt forme tisulare, prezente în concentratii mici în ser, fiind degradate, sub actiunea carboxipeptidazei serice, la formele circulante (CK-MB1, CK-MM2 si CK-MM1). În infarctul miocardic acut, creste nivelul izoformelor tisulare în ser.
Creatinkinaza prezinta si doua forme atipice: macrokinazele CK-1 (complexe formate din CK si IgG, aparute mai frecvent la femei si la persoane cu vârsta peste 50 de ani) si CK-2 (se gaseste în muschi, ficat, sistem nervos; apare în ser în cazul existentei unor anomalii cardiace sau a cancerului).
În cazul lezarii cerebrale, a miocardului sau a muschilor scheletici, CK prezinta cresteri mari în primele 6 ore, cu un maxim în 15-20 de ore de la debut si ajung la valorile normale în 48-72 de ore.
În miocard, aproximativ 80% din activitatea creatinkinazei e reprezentata de izoenzima CK-MM, CK-MB reprezentând doar 20% (este oarecum specifica miocardului). O crestere a CK la valori de peste doua ori mai mari peste dublul limitei superioare a normalului si o activitate CK-MB de peste 5% din activitatea totala a CK sunt sugestive pentru infarct miocardic. De asemenea, daca pe doua probe recoltate la interval de 4-12 h CK creste cu 50%, diagnosticul de IMA este cert.
Pentru a verifica eficacitatea tratamentului fibrinolitic se determina raportul CK-MM3/CK-MM1 (daca fibrinoliza a fost eficienta, raportul devine maxim la 4 ore; altfel, valorile maxime ale raportului sunt atinse la 12 ore).
TIPUL TESTULUI:
Sangvin (se recolteaza într-o eprubeta sânge venos, în primele trei zile, zilnic, si apoi la o saptamâna).
VALORI NORMALE
Nou-nascuti: 65-580 U/l
Adulti: Femei: 24-174 U/l
Barbati: 24-204 U/l
INTERACTIUNI
Nivelul CK poate fi scazut în primul trimestru de sarcina.
Nivele crescute ale CK pot aparea în cazul administrarii de: acid acetilsalicilic, acid aminocaproic, amfotericina B, ampicilina, anticoagulante, captopril, clofibrat, clonidina, clorpromazina, colchicina, dexametazona, digoxina, furosemid, haloperidol, insulina, levamisol, lidocaina, litiu, lovastatin, morfina, , proclorperazina, propranolol, succinilcolina, trimetroprim, zalcitabin.
VARIATII PATOLOGICE
Valorile CK cresc în afectari cardiace, ale muschilor scheletici sau ale sistemului nervos.
> Valori crescute ale CPK - BB : accident vascular cerebral, hemoragie subarahnoidiana, tumori cerebrale, convulsii, soc, traumatisme craniene, neurochirurgie, infarct pulmonar sau intestinal, cancer (digestiv, de sân, ovarian, testicular, de prostata, pulmonar), insuficienta renala, stari anoxice, postpartum.
> Valori crescute ale CPK - MB : infarct miocardic acut, chirurgie cardiaca, ischemie cardiaca, miocardita, pericardita, cardiomiopatie, aritmii ventriculare, defibrilatie cardiaca.
> Valori crescute ale CPK - MM : rabdomioliza, polimiozita, dermatomiozita, distrofie musculara, traumatisme, sindrom de strivire, injectii intramusculare, electromiografie, convulsii, hipotiroidie, hipokaliemie, hipertermie maligna, interventii chirurgicale recente, efort fizic intens, soc.
Comments