Bilirubina totală

Bilirubina este un pigment rezultat din metabolismul hemoproteinelor (mioglobina, buy citocromii ?i hemoglobina). Principala sursă de bilirubină (85%) o reprezintă hemoglobina eliberată din hematiile îmbătrânite (au durata de viaţă de 120 de zile) şi captate de macrofage. Hemoglobina este scindată în hem şi globină; hemul este catabolizat la biliverdină sub acţiunea hemoxigenazei, iar aceasta este transformată în continuare, sub acţiunea biliverdinreductazei, în bilirubină indirectă (neconjugată). Bilirubina indirectă pătrunsă în plasmă se leagă reversibil de albumină care o transportă până la ficat; aici este captată de hepatocite şi conjugată cu radicali glucuronid (proces catalizat de bilirubin-glucuroniltransferaza). Bilirubina conjugată (directă) este revărsată cu bila în intestinul subţire unde va fi convertită în urobilinogen. O parte din urobilinogen (20%) se reabsoarbe la nivelul mucoasei colonului, pătrunzând în circulaţia portală şi ajungând la ficat de unde este ori excretată în bilă, ori scapă în vena suprahepatică şi este eliminată prin urină. Cea mai mare cantitate de urobilinogen este eliminată prin fecale şi transformată prin oxidare în stercobilină ce imprimă culoarea brună a scaunelor.

În mod normal, se produc aproximativ 250-350 mg de bilirubină pe zi, iar 75-80% din bilirubina serică este sub formă neconjugată.

La valori ale bilirubinei totale de peste 2.5 mg/dl, apare icterul cu colorarea în galben a tegumentelor şi mucoaselor. În funcţie de care fracţiune a bilirubinei este crescută, se poate stabili etiologia sindromului icteric.

Tipul testului:

Sangvin (se recoltează într-o eprubetă 5-7 ml sânge venos).

Valori normale

Nou-născuţi: 1-12 mg/dl sau 17.1-205 mmol/l

Adulţi/vârstnici/copii: 0.3 - 1.0 mg/dl sau 5.1 - 17 µmol/l 

Interacţiuni

Pot modifica rezultatele testului: anorexia şi postul alimentar prelungit (peste 36 de ore), hemoliza, hiperlipidemia.

Pot scădea valorile bilirubinei totale: barbituricele, cafeina, penicilina, salicilaţii.

Valori crescute ale bilirubinei totale pot fi determinate de: allopurinol, antimalarice, antibiotice, azatioprina, chinidina, clorpropamid, codeină, colinergice, contraceptive orale, corticosteroizi, dextran, diuretice, epinefrină, fenotiazine, halotan, indometacin, inhibitori de monoaminoxidază, izoniazidă, metildopa, metotrexat, morfină, penicilină, pirazinamidă, rifampicină, salicilaţi, steroizi anabolizanţi, sulfonamide, teofilină, vitamina A, vitamina C.

Variaţii patologice

Valori crescute: hepatită, obstrucţie biliară, colestază, cancer hepatic primar, metastaze hepatice, pancreatită, ciroză, ficat de stază, sepsis, mononucleoză infecţioasă, insuficienţă hepatică, ictere ereditare.

Recomandări pentru pacient

Este necesar postul alimentar de cel puţin 8 ore (nu trebuie să fie prelungit, peste 36 de ore).

 

Add comment


Security code
Refresh