Chimia dintre ovul și spermatozoid

Fertilizarea ovulului de c?tre spermatozoid este procesul care st? la baza reproducerii speciei umane. Este un proces foarte complex, look care presupune sincronizarea mai multor mecanisme ?i etape într-o fereastr? fertil? de doar câteva zile pentru fiecare ciclu menstrual.

Cum ajunge însă spermatozoidul să fertilizeze ovulul? Mulți ar spune că ar fi și normal ca fertilizarea să aibă loc, din moment ce ovulul este bombardat de milioanele de spermatozoizi prezenți într-un ejaculat. O cercetare recentă publicată în Science a arătat că există o adevărată chimie între ovul și spermatozoid, prin aceea că ovulul captează spermatozoidul printr-un mecanism specific: astfel, ovulul prezintă pe suprafața sa o moleculă de zahăr care îl face să devină lipicios la exterior (secvență glucidică numită sialyl-lewis-x, SLeX), iar o porțiune din capul spermatozoidului recunoaște această secvență și se atașează specific ovocitului (similar tuturor interacțiunilor dintre diferitele celule sau molecule în organismul uman, pe principiul potrivirii cheii în broască). Ulterior are loc integrarea spermatozoidului în ovul și combinarea materialului genetic matern cu cel patern. Odată pătruns un spermatozoid, învelișul extern al ovulului devine impermeabil pentru a fi penetrat de alte spermii.

Descrierea acestui mecanism intim de cuplare a gameților feminin și masculin crează speranțe pentru descoperirea unor noi tratamente pentru infertilitate, care actualmente afectează 1 din 6 cupluri.

Comments  

# lucian 2017-07-07 08:48
:-)
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh