Bronzarea la solar și cancerul de piele

Deciziile sau recomandările unor organizații medicale cu influență sunt uneori potrivnice afacerilor.

Un astfel de conflict este între autoritățile de reglementare în sănătate și industria cabinelor de bronzat: deși Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC) a stabilit din 2009 că bronzatul la solar poate produce cancer de piele (încadrând razele UV din cabinele de bronzat în categoria 1 – factor sigur cancerigen) iar OMS recomandă evitarea lămpilor și cabinelor de bronzat, furnizorii de servicii de bronzat la solar neagă orice legătură cu creșterea riscului de cancer, se arată într-un editorial apărut în The Lancet. Mai mult, industria cabinelor de bronzat a lansat o contraofensivă încercând să combată recomandările IARC și OMS cu propriile arme: argumentul lor este că prin expunerea insuficientă la ultraviolete, organismul poate dezvolta deficit de vitamină D, care a fost asociat cu creșterea riscului de cancer și boli cronice. Afirmația este perfect adevărată (vitamina D protejează de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, diabet zaharat), însă cu siguranță bronzatul la solar nu este cea mai potrivită metodă pentru a corecta hipovitaminoza D.

Radiațiile UV din solar sunt încadrate în aceeași categorie cu alți carcinogeni precum fumul de ţigară şi azbestul (responsabile de cancere pulmonare şi mezotelioame pleurale), aflatoxinele (care determină cancer hepatic), infecţia cu Helicobacter pylori (care creşte riscul de cancer gastric), HPV tipurile 16 şi 18 (resposabile de 70% dintre cazurile de cancer de col uterin), virsurile Ebstein-Barr sau HIV. Razele folosite la solar sunt de circa 15 ori mai intense decât cele ale soarelui de la miezul zilei astfel că 20 minute la solar echivalează cu 1 zi întreagă de stat la plajă. Pentru persoanele care vor să se bronzeze artificial, dermatologii recomandă folosirea produselor autobronzante.

Pe lângă riscul de cancer de piele (melanom malign, carcinom scuamos, carcinom cu celule bazale) și cancer ocular (melamom coroidian și de corp ciliar), bronzatul la solar este asociat cu multe alte riscuri pentru sănătate: arsuri cutanate, arsuri corneene, caratactă, fotoîmbătrânire, exacerbarea fotosensibilității.

Add comment


Security code
Refresh