Somnul și bolile cardiovasculare

Pe principiul nici prea mult, case nici prea pu?in, capsule somnul este bun cu modera?ie. Atât deprivarea de somn, sildenafil cât ?i somnul prelungit sunt predictori de boli cardiovasculare, conform unui review ap?rut în European Heart Journal.

Review-ul a inclus 15 studii prospective și 474.684 pacienți și a arătat o distribuție în formă de U a corelației între durata somnului și riscul cardiovascular: astfel, riscul de deces prin boală coronariană sau stroke a fost crescut atât pentru cei cu somn de scurtă durată (sub 5-6 ore odihnă/noapte), cât și pentru cei care se scoală greu din pat (peste 8-9 ore odihnă/noapte).

Astfel, durata optimă a somnului din punct de vedere a sănătății cardiovasculare este de 7-8 ore. În ceea ce privește somnul redus, explicația riscului cardiovascular constă în modificarea concentrației de leptină, grelină, cortizol și hormon de creștere, cu creșterea apetitului și  aportului caloric și reducerea consumului energetic; în plus, în timpul unui somn de scurtă durată se activează un proces inflamator de mică intensitate care crește riscul nu numai pentru boli cardiovasculare dar și pentru cancer. Privitor la somnul excesiv, asocierea sa cu un risc cardiovascular crescut este considerată a fi rezultatul comorbidităților subclinice și nediagnosticate: depresie, status socioeconomic scăzut, nivel scăzut de activitate fizică.

Studiul MORGEN a confirmat riscul cardiovascular crescut asociat unei durate scurte de odihnă și a afirmat necesitatea studierii rolului pe care îl are calitatea somnului.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii