Boli transmise de animalele de companie (de casă)

Pe cât sunt de dragalase, pe atât pot fi de periculoase animalele de companie (de casa).

Fiind purtătoare de germeni, animalele pot constitui cauza apariției unor boli infecțioase precum chistul hidatic, toxoplasmoza, boala ghearelor de pisică sau psitacoza. Bolile transmise de la animal la om se numesc zoonoze. Deși nu toți agenții infecțioși ai animalelor de casă se transmit la om, există o serie de bacterii, virusuri, paraziți și fungi care sunt patogeni pentru organismul uman. Transmiterea germenilor de la animal la om se face prin zgâriere, mușcătură, contact cu fecale, salivă, fire de păr sau resturi de piele descumată. O altă cale prin care animalele pot constitui un pericol pentru sănătatea stăpânului este reprezentată de infestarea cu păduchi, purici, sau căpușe, care pot fi vectori de transmitere ai unor agenți patogeni. Bolile infecțioase transmise de animale pot avea consecințe severe la anumite categorii cu o vulnerabilitate crescută – nou-născuți, sugari, copii mici, femei însărcinate, vârstnici. Formele de boală sunt mai grave în cazul copiilor deoarece sistemul imunitar este incomplet maturat și apărarea antiinfecțioasă este deficitară.

Boli transmise de animalele de casă

Iată care sunt infecțiile pe care le pot transmite animalele de companie:

Infecția digestivă cu Campylobacter – câinii și pisicile purtătoare de Campylobacter jejuni pot transmite infecția la om, care se manifestă prin dispepsie, dureri abdominale, diaree și febră. Animalele pot fi purtători asimptomatici ai bacteriei și o transmit omului prin apă sau lapte contaminat. Infecția digestivă cu Campylobacter se poate răspândi la copiii din colectivități (creșă, grădiniță), putând genera epidemii de gastroenterită. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice.

Boala zgârieturii de pisică (boala ghearelor de pisică) – este o boală infecțioasă cauzată de Bartonella henselae, inoculată printr-o zgârietură sau mușcătură de pisică. Și alte animale (câine, șobolan) pot fi purtătoare ale bacteriei. La om, boala se manifestă prin apariția unei papule ce se transformă în veziculă și apoi pustulă, adenopatie dureroasă locoregională, febră și cefalee. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice.

Rabia (turbarea) – este o afecțiune neurologică gravă cauzată de virusul rabic, inoculat la om printr-o mușcătură sau prin contactul unei plăgi cutanate cu saliva unui animal infectat. Animalele care pot fi afectate de turbare sunt câinii, pisicile, ratonii, sconcșii, vulpile, lupii și liliecii. Pentru uniqueasthmatreatmentsecrets.com rabiei la câini și pisici se face vaccinare anti-rabică. Pacienții care au fost mușcați de un animal suspectat de rabie trebuie să primească vaccin și ser anti-rabic.

Toxoplasmoza – este o boală parazitară cauzată de contacul cu Toxoplasma gondii, care este eliminat în fecalele pisicilor. Infecția cu Toxoplasma poate fi asimptomatică sau se poate manifesta clinic prin adenopatii, mialgii, febră, urticarie, fatigabilitate. Testarea infecției cu Toxoplasma face parte din screeningul TORCH la femeile gravide, deoarece parazitul poate afecta dezvoltarea fătului și poate duce chiar la pierderea sarcinii. Forme grave de boală apar și la pacienții imunodeprimați (infectați HIV sau aflați sub tratament imunosupresor sau citostatic).

Toxocaroza – este o boală parazitară cauzată de infestarea cu Toxocara canis/cati, care are ca gazdă intestinul câinilor și pisicilor. Omul se infestează prin contact cu excrementele animalelor care contaminează solul sau apa. Odată ajunse în tubul digestiv al omului, ouăle viermilor eclozează și dau naștere unor larve pot disemina în întregul organism (larva migrans visceralis – migrarea viscerală a larvelor). Boala se poate manifesta prin febră, simptome respiratorii, hepatomegalie, adenopatie sau afectare oculară (larva migrans ocularis).

Tinea corporis (herpesul circinat) – este o micoză cutanată cauzată de o ciupercă din genul Trichophyton, contactată de om de la un animal bolnav (câine, pisică, bovine). Boala se manifestă prin apariția unor plăci roșietice rotund-ovalare, uscate, solzoase. Tratamentul constă în administrarea de antifungice topic sau, în formele cronicizate, sistemic.

Salmoneloza – este o infecție bacteriană cauzată de specii din genul Salmonella, contactate în special de la reptile (șerpi, șopârle, broaște țestoase) – care elimină bacteria prin fecale, și suprafețe contaminate (terariu). Salmoneloza produce cel mai adesea infecții digestive (dureri abdominale, diaree, inapetență, greață, vărsături, febră, deshidratare), dar la copiii mici poate evolua cu pneumonie, meningită sau chiar septicemie.

Tifos exantematic – este o boală infecțioasă cauzată de Ricketsia prowazeki, care este inoculată la om de către păduchi. Boala se manifestă prin exantem cutanat similar bolilor eruptive ale copilăriei, febră, frisoae, cefalee, mialgii și stare septică gravă. Tifosul exantematic este extrem de contagios și poate genera epidemii (de aceea se mai numește și tifos epidemic). O altă formă necontagioasă de ricketsioză este febra pătată a munților stâncoși (rocky mountain spotted fever), care este dată de Ricketsia ricketsii, inoculată la om de căpușe.

Criptococoza – este o boală parazitară cauzată de Cryptococcus neoformans, care se transmite la om prin inhalarea de particule din excrementele de păsări (papagali, porumbei). Criptococoza este o infecție oportunistă care apare la persoanele imunodeprimate (HIV, sistem imunitar slăbit), la cei cu sarcoidoză sau limfoame. Există 3 forme de boală: cutanată, pulmonară și meningeală.

Psitacoza (febra papagalilor) – este o infecție bacteriană cauzată de Chlamydia psitacci, care se transmite la om prin contact cu excrementele păsărilor (papagali, peruși) sau cu suprafețele contaminate (colivie). Chlamydia psitacci determină la om o pneumonie atipică, care beneficiază de tratament antibiotic.

Coriomeningita limfocitară – este o boală virală cauzată de virusul LCM (lymphocytic choriomeningitis virus). Omul contactează virusul prin contact cu urina, excrementele sau saliva rozătoarelor (hamasteri, șoareci, gerbili, porcușori de guinea). Infecția se manifestă prin simptome gripale, meningită și encefalită.

Echinococoza (hidatidoza) – este o boală parazitară cauzată de Echinococcus granulosus. Parazitul are ca gazdă intermediară animalul (câine, pisică) și ca gazdă definitivă omul. Infestarea se face prin contact cu ouăle de Echinococcus de pe firele de păr sau suprafețe contaminate. Parazitul determină apariția chistului hidatic.

Alte infecții transmise de animale: Mycobacterium marinum (pești, acvarii), Borrelia burgdorferi – boala Lyme (animale care găzduiesc căpușe), Giardia (câini, pisici, hamsteri, iepuri, castori), leptospiroza (rozătoare, câini, pisici), bruceloza (câine), listerioza,

Prevenirea bolilor transmise de animalele de casă

Faptul că animalele de casă pot constitui sursa unor boli infecțioase nu trebuie să constituie un motiv pentru renunțarea la ele, decât dacă există persoane foarte vulnerabile care s-ar expune unor riscuri prea mari (imunodeprimați, transplantați, persoane  cu boli cronice sau aflate sub tratament imunosupresor sau chimioterapic). Din contră, animalele de casă pot îmbogăți viața de familie, dacă sunt atent îngrijite și se iau o serie de măsuri de precauție:

  • efecturea tuturor vaccinărilor conform recomandărilor medicului veterinar
  • nu permiteți animalelor să bea apă de pe stradă, din bălți sau din toaletă
  • spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce ați pus mâna pe un animal sau ați manipulat suprafețe cu care a intrat în contact animalul (cușcă, cutie)
  • folosiți mănuși atunci când curățați gunoiul și dejectele animalului (în cazul păsărilor folosiți și o mască de protecție facială)
  • oferiți animalului hrana într-un recipient special și nu pe jos
  • nu pupați animalele
  • mențineți curățenie în spațiul în care trăiește animalul
  • nu permiteți accesul animalelor în baie și bucătărie
  • supravegheați copiii atunci când se află în compania animalelor
  • descurajați copiii în a acorda atenție animalelor comunitare, vagaboande
  • controlați animalul de casă de purici și căpușe

Când sunt interzise animalele de casă?

Animalele de casă trebuie evitate în cazul persoanelor care iau tratament imunsupresor, chimioterapie sau corticosteroizi (prednison), și în cazul celor cu alergii (eczemă, dermatită atopică, conjunctivită alergică, astm bronșic).

Comments  

# Roxana 2017-06-30 13:18
Am o pisica aproape de un an.Are astm si vreau sa stiu daca se transmite si la om.Multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Popa Ana Maria 2016-08-01 19:38
Buna ziua.fetita mea a luat de la o pisica tinea corpis si capis iar acum vad ca a aparut si pe catel o micoza la fel cum are fetita mea. ce ar trebui sa fac? mai are voie sa ia contact cu catelul sau nu?
Reply | Reply with quote | Quote
# Ioana Danciu 2017-05-05 01:28
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cum ati scapat fetita de tinea? La noi are pisica, acum catelul si asteptam sa vedem copiii ...
Va sunt recunoscatoare pentru sfaturi, multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote
# Mirela C. 2017-06-08 20:24
Buna ziua.
Fetita ar trebui sa ia un antimicotic -comprimate sau capsule - gen Itraconazol, Ketoconazol, Fluconazol - calculat in functie de greutate, plus crema cu Clotrimazol sau Travocort aplicata peste pete de cel putin 2 ori pe zi. Tratamentul este de durata-saptaman i, in functie si de evolutia placilor /petelor.
Catelul - doar aplicatii cu crema antimicotica pe acele placarde/pete, plus imbaiere cu sampon antimicotic la cel putin 3-4 zile.
Pentru pisica - tot asa: cu clotrimazol crema aplicatii pe urechi, coada sau zona afectata si imbaieri cu sampon antimicotic la 3-4 zile, repetat. Orice antimicotic dat pe gura pisoiului este prea toxic pentru el. Dupa varsta de 3-4 luni pisoiul poate face si un vaccin impotriva Microsporum canis - dar asta e pentru a face el anticorpi - nu e nicio garantie ca nu poate transmite in continuare boala (zoonoza).
Igiena habitatului - curatenia din casa si din culcusul animalelor trebuie sa fie la inalt nivel: aspirat tot, sters cu solutii antimicotice, lenjerie de pat si corp spalate la 90 grade pentru distrugerea sporilor. Cam asa ceva.
In plus, fiti cu ochii in 4 pentru ceilalti membri care au avut contact cu animalul. Boala are o incubatie inre 7-20 de zile!
Reply | Reply with quote | Quote
# Tudorache 2016-04-17 17:43
Am un iepuras ,un puiut pot sa il pastez daca am grija de curatenie si de manutele fetitei ...fetita are 8 luni?
Reply | Reply with quote | Quote
# Raul$$ 2016-02-20 14:04
Hamsteri au boli ? ce se intampla ?
Varog spunetimi cat mai repede posibil
!!!!!!!!
:-) :-) :-) :-) :-) :-)
Reply | Reply with quote | Quote
# angi 2014-09-05 13:22
se transmite dermatita atopica de la caine la om sau copii prin prezenta ei in casa?
Reply | Reply with quote | Quote
# flavia tala 2014-04-13 09:14
buna ziua am o intrebare pentru dumneavoastra ,am acasa 2gerbili soricei unul dintre ei a scapat prin casa si atunci cand l-am prins m-a muscat la 3 degete .Am singerat mai mult la unul din ele ,am dezinfectat cu spirt si as dori sa imi spuneti daca este nevoie sa merg la doctor .multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Ioana 2012-11-13 05:22
Buna ziua,
Am primit ieri un porcusor de guineea si nu stiu daca este bine sa il patrez, in conditiile in care am 2 copii mici - 3 si 5 ani (care il vor smotoci foarte tare cu siguranta) - iar eu sint insarcinata in 6 luni si urmeaza sa nasc, daca este bine si pentru bebelusul care va veni. Va rog un sfat, va multumesc mult!
Reply | Reply with quote | Quote
# Mirela 2012-10-21 08:06
Buna ziua ,
am si eu o nelamurire..De curand ne-am mutat la tara, si m-am trezit si cu niste soricei prin casa.Intr-o seara , am mers in bucatarie sa-mi iau ceva de pe masa sa mananc.Nu am realizat ca un soarece era tocmai in punga cu ceea ce mancam eu.Intrebarea mea e daca acesta poate sa transmita rabia prin saliva pe care si-a lasat-o prin punga respectiva.Am citit , ca in cazulor soarecilor , virusul nu ajunge in saliva(si parca nici in excremente),est e adevarat?Sunt destul de nelinistita si vreau sa fiu sigura.A intrat si la hamsterii mei ...
Va multumesc mult !
Reply | Reply with quote | Quote
# georgel 2012-10-23 16:14
mergi urgent la medic !!!!
Reply | Reply with quote | Quote
# Mirela 2012-11-14 15:57
Daca raspunsul a fost ironic , chiar nu era nevoie.Am copii mici , si imi fac griji pt ei.Multumesc oricum.
Reply | Reply with quote | Quote
# adela 2012-10-01 11:01
buna, am in casa o pisica de rasa pe care o iubesc f mult si ieri am aflat ca la boala mea poliartrita reumatoida este interzis sa ai pisica, mentionez ca eu fac tratament ci ARAVA acum iar in curind intru pe program biologic cu HUMIRA, daca ma puteti ajuta cu informatii pertinente va multumesc f mult
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-10-02 20:01
Buna seara,
Privitor la legatura dintre pisici si poliartrita reumatoida, exista date conform carora persoanele susceptibile genetic, care au fost expuse in copilarie la pisici au un risc mai mare de aparitie a artritei reumatoide decat cele care nu au avut animale de companie.
Tratamentul biologic cu Humira induce o imunosupresie, care ar putea predispune la aparitia unor infectii oportuniste (cum este toxoplasmoza transmisa de pisici). Va recomand sa discutati cu medicul duneavoastra reumatolog despre contactul prelungit cu animalele de companie, pe durata tratamentului biologic. Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# constantinescu ioana 2012-09-11 11:23
buna ziua. am si eu o intrebare. as dori sa cumpar niste papagali, inca nu m-am hotarat ce specie, dar am auzit ca excrementele lor ar fi cancerigene.am intrebat diverse persoane ce lucrau in magazinele ce vand animale si mancare pt acestea, dar nu stiau nimic despre acest aspect. m-ati putea lamuri in aceasta privinta, va rog?si daca papagali mai pot transmite si alte boli in afara de psitacoza sau daca acest lucru difera si in functie de specie?
Multumesc anticipat!
Reply | Reply with quote | Quote
# Mirela 2012-09-09 09:33
Buan ziua ,
am si eu o interbare...am avut prin casa soarcei si intr-o seara(nu stiu sigur asta) cred ca m-a muscat unul,am parca o muscatura mica la deget.Este vreun pericol?S-ar putea sa aiba rabie?
Multumesc anticipat!
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-09-09 13:48
Buna ziua,
Trebuie sa ajungeti la un consult de boli infectioase pentru a stabili oportunitatea tratamentului sau vaccinarii. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# TURJANSCHI AUGUSTIN 2012-09-05 13:24
AM UN COPIL DE 1 AN SI O CATELUSA DE 5 ANI BULDOG FRANCEZ, EXISTA VREUN PERICOL PT COPIL?MULTUMESC
Reply | Reply with quote | Quote
# Ana 2012-08-24 06:57
vreau sa-i cumpar baietelului meu de 4 ani o broasca testoasa ,credeti ca fac rau,este purtatoare de vreo boala?
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-08-24 07:28
Testoasele pot reprezenta o sursa de infectare cu Salmonella.
In plus, ele nu sunt recomandate ca animale de companie la copiii sub 5 ani, potrivit indicatiilor CDC (Centrul american de Prevenire si Control al Bolilor).
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh