Biomarker pentru diagnosticul stroke-ului

Fereastra terapeutic? pentru efectuarea trombolizei la pacien?ii cu accident vascular cerebral ischemic este de 3-6 ore, treat ceea ce înseamn? c? trebuie s? punem diagnosticul cât mai precoce de la debutul clinic.

Actualmente diagnsticul de AVC ischemic se pune pe baza anamnezei și examenului neurologic (care relevă semne și simptome sugestive de stroke) și a neuroimagisticii (CT sau IRM). Problema este că uneori tomografia computerizată nu evidențiază leziunile caracteristice de stroke decât după 24 ore.

În acest context a apărut necesitatea identificării unor markeri serici cu valoare diagnostică și prognostică la pacienții cu stroke. Un astfel de marker este peptidul NS2, rezultat prin proteoliza receptorului NMDA, ale cărui valori sunt crescute în primele 24 ore de la producerea unui AVC ischemic și se corelează cu neuroimagistica. Peptidul NS2 este un indicator al lezării barierei hematoencefalice după un eveniment cerebral ischemic. Pentru o valoare cut-off de 0.5 mcg/l, peptidul NS2 a avut sensibilitate și specificitate înalte pentru diagnosticul stroke-ului ischemic.

Un nivel similar de acuratețe diagnostică fusese până acum obținut doar cu ajutorul seturilor multimarker.

Referințe: Biomarker for acute ischemic stroke, TheHeart

Add comment


Security code
Refresh