Medicina și IT

Industria IT are o mare influen?? asupra medicinei, sovaldi sale dac? e s? lu?m în considerare tehnologiile pe care le ofer? atât cercet?rii, for sale cât ?i practicii clinice. Vorbim ast?zi despre medicina digital?, medicina wireless, diagnostic ?i tratament individualizat pe baza secven??rii genomului.

Dacă în trecut diagnosticul era bazat în mare parte pe anamneză și examenul clinic, actualmente nu ne putem imagina medicina fără diversele aparate medicale – radiologia și imagistica este domeniul în care tehnologia a adus poate cele mai mari progrese, dar și specialitățile medicale s-au îmbogățit cu diferite proceduri intervenționale (cateterism, endoscopii) și gadgeturi medicale, ca să nu mai vorbim de cele chirurgicale (chirurgie minim-invazivă, chirurgie transorificială, roboți chirurgicali). Ultima modă este cea a aplicațiilor și device-urilor pentru telefoanele personale, care au dus la apariția doctorului iPhone.  Tehnologia a adus progrese majore nu numai pe partea de diagnostic, dar și în terapie: stenturi, ablații prin diferite metode fizice (laser, ultrasunete), proteze bionice, pacemakere/defibrilatoare implantabile, dispozitive de stimulare nervoasă, ventilatoare mecanice.

Nu în ultimul rând, industria IT se implică activ și în problemele de sănătate globală: un studiu publicat în Lancet a arătat că proiectul Avahan finanțat de fundația lui Bill și Melinda Gates a salvat 100.000 persoane din India de infecția HIV.

Foto: businessinnovationfactory.com

Add comment


Security code
Refresh