Analize uzuale la copil

„Ce analize trebuie facute copilului mic si când?” – aceasta este o întrebare frecventa în rândul mamicilor, pornind de la premisa ca un set de analize medicale de control le poate linisti cu privire la starea de sanatate a copilului.

Analize uzuale la copil

Analizele de rutină nu sunt justificate la copiii sănătoși, dat fiind faptul că efectuarea lor poate reprezenta o adevărată traumă pentru micuț; efectuarea lor periodică pentru screeningul diferitelor afecțiuni este recomandată abia din adolescență. Astfel, analizele uzuale sunt indicate doar la copiii care prezintă semne generale de boală: inapetență, eșecul creșterii în înălțime sau greutate, infecții respiratorii frecvente, întârziere în dezvoltarea neurophisică și a achizițiilor motorii, somnolență excesivă sau iritabilitate, diaree, cearcăne, apatie, și la care nu se poate pune diagnosticul doar pe baza examenului clinic. Setul de analize generale recomandat de pediatri a fost grupat sub formula memotehnică HUROC:

  • hemograma cu formulă leucocitară (pentru depistarea unei anemii sau infecții) – pentru screeningul anemiei se pot recolta analize și din pulpe degetului sau călcâi (evitând astfel chinuirea copilului prin puncționarea venelor)
  • sumar de urină și urocultură (pentru depistarea unei infecții urinare)
  • radiografie toracică (în suspiciunea de pnemonie)
  • examen ORL
  • examen coproparazitologic și coprocultură (pentru depistarea “viermișorilor intestinali” sau diagnosticarea unei enterocolite bacteriene)

În funcție de simptomatologia copilului și de examenul clinic, medicul mai poate recomanda: sideremie, probe inflamatorii (VSH, proteină C reactivă, fibrinogen), exsudat faringian, ionogramă (sodiu, potasiu, magneziu, calciu), glicemie, profil lipidic (lipide totale, colesterol, trigliceride), proteinemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, ASLO, fosfatază alcalină, control oftalmologic (în special la prematuri, datorită riscului de retinopatie de prematuritate).

Anumite analize de laborator (coprocultura, exsudatul nazo-faringian) pot fi necesare la intrarea în colectivități (creșă, grădiniță), în vederea triajului epidemiologic.

Sfaturi pentru părinți atunci când merg cu copiii la analize

În momentul recoltării de analize, din cauza mediului străin și a persoanelor nefamiliare, copiii încep să plângă și să urle, astfel că deseori ei trebuie să fie imobilizați. Prezența părinților lângă copil este foarte importantă deoarece asigură un oarecare sentiment de siguranță. În momentul recoltării, copilului i se va distrage atenția prin simularea unui joc.

Pregătirea copilului înaintea recoltării analizelor

  • pentru analizele de sânge, copilul trebuie să nu fi mâncat în ultimele 3 ore
  • prelevarea pentru exsudat faringian se va face după 3-4 ore de la spălarea dinților sau ingestia de alimente, înainte de administrarea oricărui tratament antibiotic sau antifungic (antimicotic)
  • pentru analizele urinare, se va recolta jetul mijlociu de la prima urină de dimineață, după o toaletă riguroasă a zonei genitale; proba va fi transportată la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.
  • pentru coprocultură se vor preleva materii fecale din scaunul emis spontan dimineața, înaintea administrării de tratamente antibiotice sau antiparazitare

Add comment


Security code
Refresh