Menopauza este o componenta naturala a procesului de îmbatrânire. Menopauza se instaleaza de obicei între 40 si 50 de ani si marcheaza sfârsitul perioadei reproductive din viata unei femei. Menopauza chirurgicala consta în îndepartarea ambelor ovare (ooforectomie bilaterala) la femeile la care nu s-a instalat înca menopauza fiziologica.
De cele mai multe ori ooforectomia bilaterala este însotita de îndeparatrea chirurgicala a uterului (histerectomie). Atunci când interventia chirurgicala consta în îndepartarea uterului si prezervarea ovarelor, momentul instalarii menopauzei va fi dificil de stabilit din cauza lipsei menstrelor.
Unele femei aleg sa li se efectueze o histerectomie dupa nasterea ultimului copil, iar în cazul altora practicarea histerectomiei totale e necesara pentru salvarea vietii lor, datorita complicatiilor nasterii. Pentru majoritatea femeilor însa, histerectomia e considerata o experienta neplacuta si poate avea numeroase efecte averse, adevarate provocari fizice si psihologice. În afara consecintelor fizice produse de instalarea brusca a menopauzei, efectele psihologice nu trebuie neglijate. Pentru unele femei, interventia chirurgicala le ia pe nepregatite. Imposibilitatea femeii de a mai avea copii la o vârsta tânara poate fi dificil de acceptat atât de catre ea cât si de catre familia din care face parte.
Cauze
Inducerea chirurgicala a menopauzei este indicata în unele afectiuni cum sunt: endometrioza, hemoragia masiva la nastere, chisturile ovariene, fibromul uterin, cancerul ovarian si prolapsul organelor pelvine. Interventiile chirugicale ce implica extirparea ambelor ovare sunt: rezectia abdomino-perineala (practicata în cancerele colorectale), exenteratia pelvina totala (recurente de cancer de col în ciuda tratamentului chirurgical sau radioterapic). Chimioterapia si radioterapia pelvina pot induce menopauza prin afectarea functiei ovariene.
Patogenie
Ovarele produc estrogeni, progesteron si androgeni, esentiali în reglarea ciclului menstrual. La practicarea unei histerectomii totale, producerea acestor hormoni este întrerupta brusc iar nivelele acestora se prabusesc, cu aparitia simptomelor specifice menopauzei. Cel mai frecvent, menopauza chirurgicala este indusa prin îndepartarea ovarelor si trompelor uterine. Histerectomia subtotala consta în îndepartarea uterului cu prezervarea cervixului uterin. În histerectomia totala se practica îndepartarea corpului si colului uterin. Histerectomia Wertheim consta în extirparea uterului, trompelor uterine, ovarelor, peritoneului, ganglionilor limfatici si tesutului adipos din zona pelvina si a unei parti din vagin.
Practicarea unei interventii chirurgicale ce va determina instalarea menopauzei, este o decizie dificila, mai ales în cazul femeilor tinere. Cu cât vârsta este mai mica, cu atât consecintele unei asemenea interventii chirurgicale vor fi mai semnificative. Verificarea nivelelor hormonale înaintea unei histerectomii este esentiala pentru stabilirea corecta a dozelor terapiei de substitutie hormonala post-chirurgicala.
Semne și simptome
Menopauza fiziologica cuprinde 3 stadii: perimenopauza, menopauza si post-menopauza. Menopauza indusa chirurgical se instaleaza brusc: azi femeia are ciclu menstrual, iar a doua zi dupa interventia chirurgicala este în post-menopauza. Corpul femeii nu are timp sa se acomodeze modificarilor hormonale, cum se întâmpla în cazul procesului fiziologic. Menopauza fiziologica se instaleaza treptat, tranzitia prelungindu-se uneori pe durata mai multor ani. În cazul menopauzei induse chirurgical, simptomele aparute sunt de o intensitate mai mare decât în cazul procesului fiziologic. Modificarile resimtite la menopauza sunt diferite de la o femeie la alta, dar pot include:
- bufeuri si transpiratii nocurne (75-90% dintre femeile la care s-a practicat histerectomia totala). Ele sunt cauzate de dezechilibrarea termostatului central localizat în hipotalamus, care este mentinut cu ajutorul estrogenilor circulanti.
- transpiratii nocturne
- uscaciune vaginala, cu dispareunie (durere la contactul sexual)
- palpitatii
- modificari ale dispozitiei
- depresie, iritabilitate
- oboseala
- modificari de libidou
- insomnie
- apetit crescut cu crestere în greutate
- disfunctii tiroidiene
- infectii urinare (cistita)
- migrene
Riscurile menopauzei induse chirurgical
- Femeile la care menopauza s-a instalat post-chirurgical sunt de 7 ori mai expuse riscului de boli cardiovasculare
- Osteoporoza cu cresterea riscului de fracturi de fragilitate
- Risc de mortalitate crescut la femeile cu vârsta mai mica de 45 de ani la care s-a practicat ooforectomia bilaterala
- Scaderea libidoului
Tratamente în menopauză
În concordanta cu Societatea Americana de Menopauza, exista mai multe variante de terapie recomandate pentru a face fata simptomelor asociate menopauzei chirurgicale. Administrarea de estrogeni imediat post-chirrugical poate fi utila în cazul unor femei, pentru a preveni aparitia simptomelor, în special a bufeurilor. Terapia estrogenica este controversata si este contraindicata la femeile cu boli cardiovasculare sau la cele care prezinta risc crescut de a dezvolta boli cardiace.Terapia cu estrogeni se va face cu dozele minime eficiente si pentru perioade scurte de timp. La femeile la menopauza, la care s-a practicat histerectomia, nu este necesara administrarea de progestative sintetice. În cazul vaginitei atrofice se pot folosi creme vaginale, ce pot fi aplicate local pentru ameliorarea simptomelor. Tot în terapia de substitutie hormonala se pot folosi implante subcutanate sau plasturi transdermici. Exercitiile fizice sunt de real folos în combaterea simptomelor menopauzei. Se recomanda începerea cu plimbari scurte dar regulate si cresterea treptata a efortului fizic (jogging, alergare, aerobic, dans).
Comments
Si eu am avut niste probleme asemanatoare cu ale surorei tale si am apelat la site-ul www.medicamente-lipsa.ro, caci in Romania nu se gaseau, am primit medicamentele de care am avut nevoie foarte rapid la pretul din farmaciile din Austria, fara alte taxe suplimentare.
Toate cele bune,
Inteleg ca Riselle nu se mai gaseste in farmacii. Sfatuiti-va cu medicul ginecolog pentru o alternativa la acest implant sau rugati pe cineva din strainatate sa va procure.
Sanatate!