Frecven?a hipertensiunii arteriale la femei este diferit? în perioada fertil? fa?? de perioada post-menopauz?.
Astfel, de la o prevalență a hipertensiunii mai mică la sexul feminin decât la cel masculin înainte de menopauză, raportul între sexe se inversează după menopauză. Acest lucru se datorează scăderii marcate a nivelului de estrogeni odată cu instalarea menopauzei, lăsând femeia lipsită de efectele benefice vasculare ale estrogenului. Estrogenii au rol protector endotelial, determină vasodilatație și ameliorează profilul lipidic.
Pornind de la rolul important al estrogenilor în protecția cardiovasculară, s-a pus problema administrării de estrogeni la femeile în post-menopauză pentru prevenirea hipertensiunii arteriale. În plus, refacerea nivelului de estrogeni ar fi rezolvat și alte probleme asociate menopauzei – atrofia mucoasei vaginale, bufeurile și osteoporoza. Și așa a și fost: în anii 1990 terapia de substituție hormonală era în mare vogă. Atitudinea s-a schimbat radical în 2002 odată cu publicarea de către WHI (Women’s Health Initiative) a unui studiu care a arătat că terapia de substituție hormonală a fost asociată cu un risc crescut de cancer de sân, infarct miocardic, stroke și evenimente tromboembolice venoase. Rezultatele au fost confirmate și de un amplu studiu derulat în UK – The Million Women Study. Odată cu diseminarea acestor informații și a recomandării WHI de folosire a unei doze cât mai mici de estrogeni pe o durată cât mai scurtă de timp, popularitatea terapiei de substituție hormonală a scăzut dramatic. Analiza pe subgrupuri și studii ulterioare au arătat însă că terapia de substituție hormonală ar putea avea unele beneficii dacă este administrată devreme după instalarea menopauzei la femeile între 50-59 ani. În plus, creșterea riscului de cancer de sân s-a observat că apare doar atunci când la estrogeni se asociază un analog de progesteron (progestagen) nu și dacă se folosește progesteron în sine.
Actualmente, terapia de substituție hormonală este recomandată pe durate scurte de timp pentru combaterea simptomelor menopauzei. Femeile tinere cu insuficiență ovariană prematură sau menopauză indusă chirurgical pot primi substituție hormonală până la vârsta la care ar fi survenit în mod natural menopauza. Terapia de substituție hormonală constă în administrarea de estrogen asociată cu un analog de progesteron pentru prevenirea hiperplaziei și cancerului endometrial (la femeile cu histerectomie se pot administra doar estrogeni fără progesteron).
Pentru detalii despre managementul riscului cardiovascular în perimenopauză vă recomand documentul de consens cardiologi/ginecologi al ESC, disponibil online aici.
foto: topnews.net.nz