Hipoglicemia defineste situatia în care glucoza din sânge scade sub 60 mg/dl.
Ea este cel mai adesea o complicație a tratamentului antidiabetic (cu insulină sau antidiabetice orale), dar poate apărea și la persoanele non-diabetice, în condiții de hiperinsulinism (insulinom), tulburări de metabolism sau post prelungit. La pacienții cu diabet zaharat, hipoglicemia poate apărea și ca urmare a săririi unei mese sau a unui efort fizic crescut.
Semnele și simptomele de hipoglicemie sunt manifestări fie ale activării hormonilor de contrareglare (adrenalină și glucagon, care intervin pentru a crește nivelul glucozei), fie ale deprivării sistemului nervos central de glucoză:
- manifestări ale activării sistemului nervos simpatic (adrenergic) – tremor, anxietate, nervozitate, transpirație, senzație de căldură, palpitații, tahicardie, paloare, extremități reci și umede, pupile dilatate (midriază), parestezii (senzație de furnicături, înțepături, amorțeli) la nivelul membrelor și în jurul buzelor
- manifestări ale eliberării de glucagon – foame, borborisme, disconfort abdominal, cefalee, greață, vărsături
- manifestări neuroglicopenice – tulburări bruște de gândire, dispoziție, comportament sau concentrare, disforie, plâns, negativism, iritabilitate, furie, labilitate emoțională, apatie, slăbiciune, letargie, confuzie, amețeală, lipotimie (leșin), tulburări de vedere sau vorbire, dezechilibrare, automatism, deficit neurologic focal sau general, convulsii, în final comă
Nu toate manifestările enumerate mai sus apar în fiecare caz de hipoglicemie. Prezența lor depinde de vârsta pacientului, severitatea hipoglicemiei și rapiditatea scăderii glicemiei.
La vârstnici o criză dehipoglicemie poate mima un stroke. La nou-născuți hipoglicemia se poate manifesta cu iritabilitate, convulsii, cianoză, episoade de apnee, somnolență, hipotonie, refuzul alimentației.
O problemă particulară este reprezentată de hipoglicemia apărută în timpul somnului, care poate fi asimptomatică sau se poate manifesta sub formă de transpirații nocturne, vise neplăcute (coșmaruri) și cefalee dimineața la trezire.
O altă formă particulară este hipoglicemia ignorată, ceea ce presupune absența răspunsului adrenergic (și deci a manifestărilor clinice cele mai importante) la scăderea valorilor glicemiei. Această hipoglicemia nerecunoscută se întâlnește la diabetici și este consecință a neuropatiei diabetice și a scăderii pragului de glucoză care declanșează mecanismele de contrareglare.
Semnele și simptomele de hipoglicemie se remit caracteristic după administrarea de zahăr (dulciuri, băuturi îndulcite).