Zoladex (goserelin) - prospect
Formă de prezentare: Zoladex se prezintă sub forma unui depot cilindric, steril, de culoare albă-bej, în care goserelin acetatul (echivalent a 3,6 mg goserelin) este dispersat într-o matrice biodegradabilă de copolimer lacto-glicozidic. Este prezentat sub forma unei seringi, conţinând o singură doză.
Indicaţii: Cancer de prostată: Zoladex este indicat în tratamentul cancerului de prostată care răspunde la tratament hormonal. Cancerul de sân la femeile la pre- şi peri-menopauză care răspunde la tratamentul hormonal. Endometrioza: în tratamentul endometriozei, Zoladex ameliorează simptomele, inclusiv durerea, şi reduce dimensiunile şi numărul leziunilor endometriale. Subţierea endometrului: Zoladex este indicat pentru pre-subţierea endometrului dinaintea ablaţiei chirurgicale a acestuia. Fibrom uterin: în tratamentul fibromului, Zoladex reduce dimensiunile leziunilor, îmbunătăţeşte parametrii hematologici şi reduce simptomele, inclusiv durerea. Este folosit ca adjuvant al tratamentului chirurgical pentru a facilita tehnica chirurgicală şi a reduce hemoragia din cursul intervenţiei.
Dozare şi administrare: Adulţi: Un depot Zoladex de 3,6 mg injectat subcutanat în peretele abdominal anterior, la fiecare 28 zile. Nu sunt necesare adaptări ale dozelor la pacienţii cu insuficienţă renală. Nu sunt necesare adaptări ale dozelor la pacienţii cu insuficienţă hepatică. Nu sunt necesare adaptări ale dozelor la pacienţii vârstnici. Afecţiunile ginecologice benigne trebuie tratate pe o perioadă de maximum 6 luni, deoarece în prezent nu există date clinice pe perioade mai lungi de tratament. Nu vor fi administrate cure repetate datorită riscului de reducere a densităţii minerale osoase.Copii: Zoladex nu este indicat la copii.
Contraindicaţii: Zoladex nu va fi administrat pacienţilor cu hipersensibilitate cunoscută la Zoladex sau alţi analogi LH-RH. Zoladex nu trebuie folosit în cursul sarcinii sau alăptării.
Precauţii: Zoladex nu este indicat pentru administrarea la copii deoarece nu au fost stabilite siguranţa şi eficienţa la acest grup de pacienţi. Bărbaţi: Utilizarea Zoladex la bărbaţii cu un anumit risc de a dezvolta obstrucţie ureterală şi compresia nervilor spinali trebuie atent considerată şi pacienţii atent monitorizaţi în timpul primei luni de tratament. În cazul în care este prezentă sau apare compresiunea măduvei spinării sau insuficienţa renală prin obstrucţie ureterală, trebuie instituit tratamentul standard specific al acestor complicaţii. Femei: Utilizarea agoniştilor LHRH la femei poate determina o reducere a densităţii minerale osoase. Obişnuit, datele referitoare la Zoladex indică o pierdere medie de 4,6% a densităţii minerale la nivelul coloanei vertebrale după 6 luni de tratament, cu o recuperare progresivă până la o pierdere medie faţă de debut de 2,6%, la 6 luni după întreruperea tratamentului. Zoladex trebuie folosit cu grijă la femeile cunoscute cu afecţiuni metabolice osoase. Zoladex poate produce o creştere a rezistenţei cervixului uterin, ceea ce poate determina o dificultate în dilatarea cervixului. În prezent, nu există date clinice referitoare la efectele tratamentului cu Zoladex în cazul afecţiunilor ginecologice benigne pe perioade mai mari de şase luni.
Sarcină şi alăptare: Deşi studiile de toxicologie reproductivă la animale nu au evidenţiat un potenţial teratogen, Zoladex nu va fi folosit în timpul sarcinii, deoarece există, teoretic, un risc de avort sau anomalii fetale, dacă agoniştii LHRH sunt utilizaţi în timpul sarcinii. Femeile potenţial fertile trebuie examinate atent înainte de începerea tratamentului pentru a exclude sarcina. Metodele de contracepţie nehormonale trebuie folosite în timpul tratamentului, şi, în cazul endometriozei, acestea vor fi utilizate până la reluarea menstruaţiei. Nu se recomandă folosirea Zoladex în cursul alăptării la sân.
Efectul asupra abilităţii de a conduce autovehicole şi de a manevra echipamente: Nu există dovezi că Zoladex afectează aceste activităţi.
Reacţii adverse: Au fost raportate rare incidente reprezentate de reacţii de hipersensibilizare, inclusiv unele manifestări de anafilaxie. S-au raportat artralgii. S-a raportat rash cutanat, în general uşor, frecvent regresiv fără întreruperea tratamentului. Modificări ale presiunii sanguine, manifestate sub formă de hipotensiune sau hipertensiune, au fost observate ocazional la pacienţii la care s-a administrat Zoladex. Modificările sunt de obicei tranzitorii, rezolvându-se fie în cursul continuării sau după încetarea tratamentului cu Zoladex. Rareori aceste modificări au necesitat intervenţia tratamentului medical, inclusiv retragerea tratamentului cu Zoladex. Ocazional, reacţiile locale includ echimoze la locul de injectare. Bărbaţi: Efectele farmacologice la bărbat includ valuri de căldură şi o scădere a libidoului, rareori necesitând întreruperea tratamentului. Tumefierea şi creşterea sensibilităţii sânilor au fost observate rareori. Iniţial, pacienţii cu cancer de prostată pot prezenta o creştere temporară a durerilor osoase, care pot fi tratate simptomatic. S-au raportat cazuri izolate de obstrucţie ureterală şi de compresie a măduvei spinării. Femei: Efectele farmacologice la femei includ valuri de căldură şi transpiraţii şi o modificare a libidoului, rareori necesitând retragerea tratamentului. S-au observat de asemenea cefalee, modificări ale afectivităţii, inclusiv depresie, uscăciunea mucoasei vaginale şi modificări ale dimensiunilor sânilor. Iniţial, pacienţii cu cancer de sân pot prezenta o creştere temporară a semnelor şi simptomelor, care poate fi tratată simptomatic. Rareori, pacienţii cu cancer de sân metastazat au dezvoltat hipercalcemie la începerea tratamentului.
Supradozare: Nu există experienţe umane în acest sens. Testele pe animale sugerează că prin creşterea dozelor de Zoladex nu se obţin alte efecte decât cele intentate terapeutic asupra concentraţiei hormonilor sexuali şi asupra sistemului reproducător. Tratamentul va fi simptomatic.
Proprietăţi farmacodinamice: Mod de acţiune: Zoladex (D-Ser (But)6 Azgly10LHRH) este un analog sintetic al LHRH natural. Prin administrarea cronică, Zoladex inhibă secreţia hipofizară de LH, determinând scăderea concentraţiei serice de testosteron la bărbaţi şi de estradiol la femei. Acest efect este reversibil la întreruperea tratamentului. Iniţial, Zoladex, ca şi alţi agonişti LHRH, poate creşte tranzitor nivelele plasmatice ale testosteronului la bărbaţi sau cele ale estradiolului la femei. La începutul tratamentului cu Zoladex, unele paciente pot prezenta sângerare vaginală cu intensitate şi durată variabile. Această sângerare reprezintă probabil hemoragia prin deprivare estrogenică şi se aşteaptă ca ea să înceteze în mod spontan. La bărbaţi, la aproximativ 21 zile de la administrarea primului depot, concentraţiile testosteronului s-au prăbuşit la nivelele întâlnite în cazul castrării şi rămân suprimate prin administrarea tratamentului la fiecare 28 zile. Această inhibiţie determină regresia tumorii prostatice şi ameliorarea simptomatologiei la majoritatea pacienţilor. La femei, concentraţiile serice de estradiol sunt suprimate la aproximativ 21 zile de la administrarea primului depot şi, cu administrarea tratamentului la fiecare 28 zile, acestea rămân suprimate la nivele comparabile cu cele observate la femeile aflate la menopauză. Această suprimare este asociată cu un răspuns pozitiv în cazul administrării pentru cancerul de sân avansat dependent hormonal, în endometrioză şi fibrom uterin. Aceasta va produce subţierea endometrului ceea ce va determina amenoree la majoritatea pacientelor. S-a demonstrat că Zoladex în combinaţie cu fierul induce amenoreea şi îmbunătăţeşte concentraţia de hemoglobină şi parametrii hematologici legaţi de aceasta la femeile cu fibrom care sunt anemice. Combinaţia a produs o concentraţie medie a hemoglobinei cu 1 g/dl peste cea obţinută după tratamentul exclusiv cu fier. Rareori, unele femei pot intra în menopauză în timpul tratamentului cu analogi LHRH şi pot să nu îşi reia menstrele odată cu întreruperea tratamentului.
Proprietăţi farmacocinetice: Biodisponibilitatea Zoladex este aproape completă. Administrarea unui depot la fiecare 4 săptămâni asigură menţinerea unor concentraţii eficente, fără acumulare tisulară. Zoladex este puţin legat de proteinele plasmatice şi are un timp de înjumătăţire a eliminării cuprins între 2-4 ore la subiecţii cu funcţie renală normală. Timpul de înjumătăţire este crescut la pacienţii cu funcţie renală afectată. În cazul administrării produsului o dată pe lună sub formă de depot, această afectare va avea un efect minim. De aceea, nu este necesară adaptarea dozelor la aceşti pacienţi. Nu există modificări semnificative ale farmacocineticii la pacienţii cu insuficienţă hepatică.
Date preclinice privind siguranţa tratamentului: După administrarea îndelungată şi repetată a Zoladex s-a observat creşterea incidenţei tumorilor benigne pituitare la şobolani masculi. Deoarece această observaţie este similară celei întâlnite anterior la aceste specii după castrarea chirurgicală, nu s-a putut stabili vreo legătură pentru om. La şoareci, administrarea îndelungată şi repetată cu multipli ai dozelor utilizate la om, a produs modificări histologice în anumite zone ale sistemului digestiv, manifestate prin hiperplazia celulelor insulare pancreatice şi o proliferare benignă la nivelul regiunii pilorice gastrice, raportate ca leziuni spontane la aceste specii. Semnificaţia clinică a acestor observaţii este necunoscută.
Condiţii de păstrare: Se va păstra la temperaturi mai mici de 25 grade Celsius.
Comments
PSA>0,06.