Ziua de 28 iulie marcheaz? Ziua Mondial? a Hepatitei sus?inut? de Organiza?ia Mondial? a S?n?t??ii, patient cure al?turi de World Hepatitis Alliance.
Data a fost stabilită după ziua de naştere a doctorului Baruch Blumberg, cel care a descoperit virusul hepatitic B în anul 1967 şi doi ani mai târziu a creat şi vaccinul împotriva hepatitei B. Pentru descoperirile sale a câştigat Premiul Nobel pentru medicină în 1976.
World Hepatitis Alliance a marcat prima dată Ziua Mondială a Hepatitei în anul 2008, de atunci având loc foarte multe evenimente în lume care au generat un interes impresionant al publicului şi mass-mediei. Alianţa a primit suport atât din partea guvernelor mai multor ţări ale lumii, cât şi din partea organizaţiilor non-guvernamentale, cum este Medici Fără Frontiere (Médecins Sans Frontières).
Hepatita ucide mai mult de un milion de persoane anual. Ziua Mondială a Hepatitei este o oportunitate de informare asupra hepatitelor virale, o problemă majoră de sănătate, în scopul prevenirii şi controlului acesteia.
Virusurile hepatitice produc infecţii acute şi cronice şi inflamaţii ale ţesutului hepatic, evoluând cu ciroză hepatică şi carcinom hepatocelular. Aceste virusuri reprezintă o ameninţare globală majoră a sănătăţii, atâta timp cât în lume sunt în jur de 350 de milioane de persoane cu infecţie cronică cu virus hepatitic B şi în jur de 170 de milioane de persoane cu infecţie cronică cu virus hepatitic C.
Citește mai multe despre:
- Hepatita A
- Hepatita B
- Hepatita C
- Află de B și C
- Analize pentru hepatita virală C
- Interpretarea testelor serologice în hepatita virală B
- 12% dintre români au hepatită B sau C
- Semne și simptome de hepatită