PLACENTA EXTRACHORIALIS
Placenta extrachorialis este o conditie patologica în care discul corionic este mai mic decât discul bazal, case sale astfel, store membranele fatului ( amnios, corion, alantoida) nu mai pornesc de la nivelul marginii periferice a placentei, ci la o oarecare distanta de circumferinta ei.
Prin urmare, o zona de tesut corionic vilos se proiecteaza dincolo de limitele discului corionic. Aceasta zona de tesut corionic poate implica o portiune din circumferinta placentei, sau toata circumferinta placentei. Exista doua forme de placenta extrachorialis: circummarginata si circumvallata, care pot coexista în cadrul aceleiasi placente. În placenta circummarginata, insertia membranelor fatului sunt aparent normale, fara plicaturari ale corionului sau urme de sânge si nu are semnificatie clinica. În placenta circumvallata, aceasta insertie prezinta plicaturari în care se gasesc cantitati variabile de fibrina, urme de sânge recent sau vechi, în plus, în unele cazuri amniosul poate fi încorporat în aceste plicaturari. Desi unii considera aceasta forma ca fiind o varianta anatomica, fara importanta clinica, altii au observat ca în sarcina avansata, placenta circumvallata completa este asocita cu avortul spontan, hemoragii antepartum, sarcina prematura, abrubtio placentae si cu oligohidroamnios. Din punct de vedere al diagnosticului, sunt foarte rar depistate.
Etiologia placentei extrachorialis si relatia dintre cele doua forme, este necunoscuta. Totusi, unele studii, sugereaza ca aceasta anomalie este corelata cu cresterea necoordonata dintre placenta si uter, consumul de tutun, preeclampsia si eclampsia.
PLACENTA MEMBRANACEA (PLACENTA DIFUSSA)
Este o anomalie destul de rara a placentei, în care toata, sau aproape toata, circumferinta sacului gestational este acoperit de tesut vilos. Tesutul placentar este, în general, subtire (aproximativ 1 cm) si este deseori dezmembrat. Etiologia nu este pe deplin înteleasa, cert este ca acesti vili se atrofiaza (devenind " chorion laeve", adica partea membranoasa a corionului) si nu mai permit cresterea altor vili. Substratul acestei anomalii este corelata, de cele mai multe ori, cu anomalii ale endometrului, ca de exemplu: hipoplazie endometriala, vascularizatie proasta a deciduei basalis, endometrite, chiuretaje multiple, adenomioza, atrofia endometrului. Placenta membranacea se manifesta clinic prin sângerari precoce si prin placenta previa. Sarcinile afectate sfârsesc, de obicei, prin avorturi spontane sau sarcini premature. Examinarea ar trebui sa includa investigatii legate de conformatia placentei (diametru si grosime).
PLACENTA BILOBATÃ
Este o anomalie, în care doi lobi, de marime aproximativ egala, sunt uniti printr-un segment membranos. Este prezent la aproximativ 2-8% dintre placente. Cordonul ombilical se poate insera în ambii lobi, sau, cel mai frecvent, între cei doi lobi, dar întodeauna prin segmentul membranos trec vase de legatura. Se considera ca placenta bilobata apare în zonele în care uterul este prost perfuzat. Alti factori locali care contribuie la aparitia placentei bilobata sunt: implantare pe leiomiom, în zone anterior operate sau pe orificiul intern al cervixului. Dupa implantare, lobul care este bine vascularizat va suferi un proces de crestere, spre deosebire de cel prost perfuzat, care se va atrofia. Acest lucru se numeste trofotropism. Din punct de vedre clinic, vasele care traverseaza segmentul membranos, se pot tromboza, rupe sau pot fi comprimate, astfel apar sângerari antepartum.
PLACENTA SUCCENTURIATÃ
Singura diferenta dintre placenta bilobata si cea succenturiata, este ca, în cea din urma, pot exista mai multi lobi, de dimensiuni variate. Au o incidenta de aproximativ 5-6%. Aproape jumatate dintre aceste cazuri sunt asociate cu infarcte si atrofii ale lobilor suplimentari. Cordonul ombilical se insera frecvent, în lobul dominant.
PLACENTA FENESTRATÃ
În placenta fenestrata, o zona centrala apartinând placentei, este atrofiata suficient de mult pentru a lasa doar membranele fatului. Etiologia este necunoscuta, dar este asociata cu prezenta leiomioamelor.