Avortul spontan

Avortul spontan reprezinta expulzia totala sau partiala a embrionului sau a fatului, viagra incapabil de supravietuire independenta, înainte de saptamâna 20 de sarcina. Prevalenta avorturilor spontane, este greu de determinat, întrucât unele dintre ele au loc înainte ca femeia sa realizeze ca este însarcinata, totusi, se estimeaza ca 15% din sarcini sfârsesc prin avort spontan.

CAUZE

Cauzele avortului spontan sunt multiple, dar nu toate sunt identificate, caz în care se presupune existenta anomaliilor cromozomiale ale embrionului. O sarcina cu anomalii cromozomiale, are o pondere de 95% de a se sfârsi prin avort spontan. Ea poate avea loc din întâmplare, fara vre-o legatura aparenta cu parinti, dar mai frecvent, sarcinile cu anomalii cromozomiale sunt corelate cu vârsta înaintata a parintilor. Alte cauze: implantarea inadecvata a ovulului fertilizat, anomaliile organelor reproducatoare materne, disfunctiile endocrine (nivele scazute de progesteron), bolile infectioase sistemice, intoxicatii (inclusiv medicamente si alcool), insuficienta placentara, spermatozoizii anormali, traume fizice sau psihice, interventia terapeutica sau criminala, factori imunologici. Rata crescuta de avort spontan a fost asociata si cu anumiti factori de risc: anomalii cromozomiale fetale, anomalii uterine, ingestia materna de alcool, medicamente sau droguri, vârsta materna avansata, deteriorarea starii generale de sanatate (diabet, afectiuni tiroidiene), infectii cu anumite virusuri sau bacterii, avortul în antecedente.

SEMNE SI SIMPTOME

> sângerarea vaginala cu sânge rosu deschis sau cafeniu

> durere uterina cu caracter de crampa

> dilatatie cervicala si ruptura membranelor

> eliminarea produsului de conceptie nonviabil

> febra, soc (în cazurile complicate)

> uter moale la palpare ce revine lent la caracteristicile initiale.

DIAGNOSTIC

i) Diagnosticul de laborator:

> se fac culturi pentru: strptococul din grupul B, gonococ si chlamydia

> hemoleucograma: hemoglobina si hematocrit scazut

> citologie vaginala: index cariopicnotic de aproximativ 20%, ceea ce indica deficit de progesteron

> HCG diagnosticheaza prezumptiv sarcina

> determinarea plasmatica a subunitatii beta a HCG, poate furniza date despre prezenta sarcinii înca de la implantare - la o saptamâna dupa ovulatie si la o saptamâna înainte de prima perioada menstruala absenta

> evaluarea viabilitatii fetale prin determinarea HCG: aceasta creste rapid în plasma, începând cu a doua si terminând cu a noua saptamâna de sarcina. Daca nivelul plasmatic al HCG este stabil sau scade, viabilitatea fetala si/sau sarcina normala sunt îndoielnice

> determinarea progesteronului: niveluri mai mari de 25ng/ml reflecta sarcina intrauterina normala si sunt rareori întâlnite în sarcina ectopica si/sau non-viabila. Nivelul lui sub 5ng/ml este întodeauna un indicator al sarcinii non.viabile, non-intrauterine.

ii) Diagnosticul imagistic:

> ecografia este destul de sensibila pentru a confirma sarcina intrauterina în saptamâna gestationala 4-5, precum si în a exclude sarcina ectopica.

DIAGNOSTIC DIFERENTIAL

> Sarcina ectopica

> Polipii cervicali

> Mola hidatiforma

> Dismenoreea membranoasa

TRATAMENT

Tratamentul poate fi ambulator sau prin internare, dependent de severitatea simptomelor. În amenintare de avort, se recomanda repaus la pat, evitarea consultatiei vaginale si eventual administrarea de progestative daca deficitul este confirmat. Daca sângerarea este mai severa, este recomandata spitalizarea cu monitorizare atenta, în plus se determina grupa sangvina si Rh-ul în vederea posibilei transfuzii. În cazul în care avortul este în curs de efectuare sau în avortul incomplet, obligatoriu se face dilatatie si chiuretaj pentru îndepartarea resturilor. Daca dupa aceasta manevra apare sângerare se poate da: uterotonice, oxitocina, precum si analgezice daca este necesar. Se mai administraza si imunoglobulina Rh0(D) daca mama este Rh negativa.

EVOLUTIE SI PROGNOSTIC

Daca sângerarea înceteaza si parametrii sarcinii urmeaza evolutia normala, prognosticul matern este de multe ori favorabil. Pot surveni accidental perforarea uterina, infectia si sângerarea, dar si un sentiment de vinovati al pacientei, carre poate necesita consiliere psihologica.

Add comment


Security code
Refresh