Eclampsia

Eclampsia este o complicatie acuta a sarcinii care poate sa puna viata în pericol si care se carecterizeaza prin aparitia de convulsii sau coma la o femeie gravida diagnosticata anterior cu preeclampsie. Mai putin de o femeie din 100 cu preeclampsie, health va dezvolta eclampsie. Cele mai multe cazuri de eclampsie apar în cel de al treilea trimestru de sarcina, iar 80% din crizele eclamptice apar intrapartum sau la primele 48 de ore de la nastere. Eclampsia este principala cauza de mortalitate materna si perinatala.

CAUZE

Nimeni nu stie cu exactitate cauzele preeclampsiei sau eclampsiei, totusi aceste doua conditii patologice au tendinta sa apara mai frecvent la mamele tinere, aflate la prima sarcina. Femeile cu boli preexistente vasculare (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, nefropatie) sau cu boli trombofilice, cum ar fi sindromul antifosfolipidic au riscul mai mare de a dezvolta preeclampsie si eclampsie. Toxemia este, de asemenea, asociata cu probleme legate de placenta: sarcina multipla, mola hydatiforma. Mai mult, exista si o componenta genetica: pacientele a caror mama sau sora au avut toxemie sunt predispuse la un risc mai mare.

PATOGENIE

În ciuda amplelor cercetari, cauza definitiva pentru eclampsie nu a fost identificata. Se considera ca la baza crizelor eclamptice stau mecanisme de vasoconstrictie cerebrala, encefalopatie hipertensiva, edem cerebral, hemoragie si infarct. Eclampsia produce multiple dereglari sistemice: hematologice (scaderea volumului plasmatic, cresterea vâscozitatii sângelui, hemoconcentratie, coagulopatii), hepatice (necroza periportala, daune hepatocelulare, hematm subcapsular), renale (rata de filtrare glomerulara scazuta, scaderea debitului plasmatic renal, clearence-ul acidului uric este scazut), cardiovasculare (vasospasm generalizat, cresterea rezistentei vasculare periferice, scaderea presiunii venoase) precum si dereglari la nivelul sistemului nervos central (supraperfuzie cerebrala, edem cerebral, hemoragie cerebrala). Severitatea acestor dereglari sistemice sunt adesea corelate cu factori medicali materni (de ex. preexistenta patologiei renale sau vasculare) si factori obstetricali (sarcina multifetala sau sarcina molara).

SEMNE SI SIMPTOME

Tipic, înainte de debutul crizei eclamptice, pacientele prezinta hipertensiune arteriala indusa de sarcina si proteinurie. Convulsia poate fi precedata si de semne cerebrale: greata, varsaturi, dureri de cap, orbire corticala. În plus, odata cu avansarea procesului fiziopatologic, pot fi prezente si alte simptome: dureri abdominale, insuficienta hepatica, semne ale sindromului HELLP, edem pulmonar si oligourie. Fatul se poate sa fi fost deja compromis, iar odata cu modificarile toxemice din timpul eclampsiei, acesta poate suferi distres fetal. Criza eclamptica a fost împartita în patru etape: în etapa de invazie se poate observa o contractura a musculaturii din jurul gurii, în faza de contractie tonica, corpul devine rigid, aceasta etapa dureaza aproximativ 15-20 de secunde; urmatoarea etapa este etapa de convulsie când au loc contractii musculare involuntare, limba poate fi muscata, apare spuma la gura. Pacienta nu mai respira si devine cianotica. Aceasta etapa dureaza aproximativ un minut. În etapa finala se instaleaza coma. În cazul în care pacienta îsi revine din coma, este putin probabil sa îsi mai aminteasca de eveniment. Exista si cazuri rare în care convulsiile sunt absente, iar pacienta trece direct în coma. Unele paciente pot avea orbire temporara în momentul în care se trezesc din coma. În timpul unei crize, fatul poate fi bradicardic.

DIAGNOSTIC PARACLINIC

Examenul paraclinic trebuie sa inclida urmatoarele teste de labortor: hemoleucograma, determinarea grupului sangvin, analiza urinei pentru identificarea proteinelor, determinarea electrolitilor: calciu, magneziu, teste functionale hepatice (LDH, AST), dozarea glucozei serice. Cea mai frecventa modificare hematologica este trombocitopenia, care are loc la 17% din pacientele cu eclampsie. Mai putin frecventa este CID. Diagnosticul imagistic este indicat în cazul în care exista îndoieli cu privire la diagnostic, sau pentru evidentierea unor posibile leziuni secundare crizei eclamptice. CT-ul de cap, cu sau fara contrast, poate exclude tromboza venoasa cerebrala, hemoragia intracraniana, precum si leziuni ale sistemului nervos central. Desi obtinerea unui CT în eclampsie nu este un examen de rutina, au fost observate anomalii la peste 50% din femeiile însarcinate.

DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL

> Angioame

> Hemoragie cerebrala

> Anevrism cerebral

> Vasculita cerebrala

> Tromboza venoasa cerebrala

> Encefalopatie hipertensiva

> Meningita

> Dereglari metabolice

> Hiperaldosteronismul primar

TRATAMENT

Odata ce se dezvolta eclampsia, singurul tratament este nasterea copilului (în cazul în care eclmpsia apare înainte de nastere). Sulfatul de magneziu este tratamentul de electie, el scade sansele de a avea convulsii recurente. Pentru managementul hipertensiunii se poate administra hidralazina sau labetalol. Daca femeia nu a nascut, trebuie luate masuri urgente pentru ca eclampsia este periculoasa atât pentru mama cât si pentru fat. Nasterea copilului trebuie sa se faca prompt, chiar daca acesta este imatur.

COMPLICATII

> Orbire corticala

> Leziuni neurologice permanente

> Insuficienta renala

> CID

> Deces matern sau fetal

PROGNOSTIC

Aproximativ 25% din femeile cu eclampsie vor avea hipertensiune arteriala în sarcinile ulterioare.

Comments  

# Caliap Daniela 2012-02-21 11:14
Va rog ajutatima
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh