Pete pe piele de la ficat?

Petele maronii (cafenii) de pe piele, denumite în popor ca “pete de ficat”, sunt de fapt hiperpigmentari aparute ca urmare a expunerii la soare (lentigo solar) sau înaintarii în vârsta (lentigo senil) si nu au nicio legatura cu starea de sanatate a ficatului.

Este adevărat că bolile hepatice produc semne cutanate, însă este vorba despre icter (colorația galbenă a tegumentelor și mucoaselor datorită creșterii bilirubinei), steluțe vasculare (angioame arachneiforme) și eritroză palmară (înroșirea marginilor palmei).

“Petele de ficat” sunt foarte frecvente după vârsta de 60 ani și apar mai frecvent pe zonele expuse la soare: brațe, umeri, față, frunte, scalp (în caz de alopecie), și se datorează scăderii capacității de regenerare a pielii, odată cu înaintarea în vârstă. Culoarea lor variază de la maron deschis la roșu-cărămiziu sau gri. Zone de pigmentare maronie pot apărea și la gravide (cloasmă) și la femeile care folosesc anticoncepționale.

Pentru prevenirea apariției petelor maronii de pe piele se recomandă limitarea expunerii la soare, în special în intervalul în care ultravioletele sunt foarte puternice (10-16), folosirea de creme cu SPF peste 30 și a altor mijloace de protecție (pălărie, șapcă). Pentru estomparea petelor solare sau senile se pot folosi agenți depigmentanți sau înălbitori ai pielii (hidrochinonă, peroxid de hidrogen), peeling cutanat sau alte tratamente dermatologice (cauterizare, tratamente chimice, terapie laser, crioterapie).

Add comment


Security code
Refresh