Tratament împotriva căderii părului

Căderea părului este o problemă estetică atât pentru bărbați, care dezvoltă alopecie androgenică, dar și pentru femei, care pot suferi de pe seama răririi sau ruperii firelor de păr.

Alopecia, fie că este localizată sau difuză, reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la dermatolog. Procesul de deteriorare și cădere a firului de păr durează circa 60 zile, prin urmare rezultatele produselor de stoparea a căderii și regenerare a părului nu trebuie așteptate mai rapid de 2-3 luni; există tendința de a începe tratamente contra căderii părului, de a le urma 2-3 săptâmâni și de a renunța la ele din lipsă de efect. Scalpul conține în mod normal circa 100.000 fire de păr, dintre care 50-100 sunt zilnic reînnoite. Căderea părului trebuie să ne îngrijoreze atunci când pierdem peste 100 fire de păr/zi. Cele mai frecvente cauze de pierdere a podoabei capilare sunt: ereditatea, tulburările hormonale, consumul de contraceptive orale de lungă durată, dietă inadecvată, stress psihoemoțional sau metabolic, boli circulatorii și renale, afecțiuni dermatologice ale scalpului, traumatisme (ex. arsuri), unele medicamente (pentru gută, depresie, artrită), poluarea, iradierea, chimioterapia, înaintarea în vârstă.

Tratament împotriva căderii părului

Iată o serie de măsuri pentru combaterea căderii și stimularea creșterii părului:

  • tratament patogenic în cazul alopeciei androgenice (hormono-depedentă) la bărbați – alopecia (calviția) la bărbați apare datorită unei activități crescute a enzimei 5-alfa-reductază, care convertește testosteronul în dihidrotestosteron (DHT), compus de 20 ori mai activ la nivelul foliculului pilo-sebaceu care inhibă proliferarea celulelor dermice și sinteza factorului de creștere vascular endotelial. Pentru reducerea activității enzimei au fost sintetizați inhibitori de 5-alfa-reductază (finasterid – Propecia, Proscar, dutasterid – Avodart), al căror efect a fost dovedit prin studii clinice. Administrarea de finasterid 1 mg/zi duce la refacerea pilozității în zonele alopecice în decurs de 6 luni, iar rezultatele se mențin timp de 1 an de la întreruperea tratamentului. Deoarece finasterid are efecte teratogene, nu este indicat femeilor aflate în perioada fertilă; la acestea se poate folosi spironolactona, un diuretic slab care are și efect inhibitor asupra testosteronului, sau preparate cu estrogeni, care au efect antiandrogenic și stimulează circulația și creșterea firului de păr.
  • minoxidil (Alopexy, Hairgrow, Rogaine) – minoxidilul este un agent vasodilatator studiat inițial ca hipotensor și folosit actualmente pentru una dintre reacțiile sale adverse, hipertricoza. Soluțiile cu minoxidil sunt eficiente în alopecia cu evoluție recentă (de câțiva ani) și nu foarte extinsă. La concentrații mari, minoxidilul poate duce la apariția unor reacții adverse precum iritarea scalpului, prurit și uscăciune.
  • nanoxidil (moleculă similară minoxidilului)
  • aminexil (Vichy)
  • aplicații locale cu estrogeni – se pot folosi la ambele sexe, însă prezintă risc de efecte sistemice. La femei se pot administra chiar și preparate orale cu estrogeni sau progestative antiandrogenice (ciproteron).
  • corectarea dezechilibrelor hormonale și a bolilor endocrine (chisturi ovariene, tireopatii)
  • suplimente pe bază de seleniu, calciu, zinc, vitamine B (acid pantotenic= vitamina B5, biotina= vitamina B7 sau H, piridoxina = vitamina B6), aminoacizi sulfurați (cisteină, metionină)
  • șampon Revalid (metionină, cisteină, acid paraaminobenzoic, zinc, fier, cupru, vitamina B1, vitamina B6, pantotenat de calciu, extract de germeni de grâu, extract de mei și drojdie de bere uscată)
  • transplant de păr, cu autogrefe din zona occipitală
  • evitarea produselor cosmetice agresive, folosirea rațională a dispozitivelor de îngrijire a părului (placă, perie rotativă)
  • tratamentul corect al afecțiunilor scalpului (micoze, dermatită seboreică) cu șampoane/loțiuni antifungice și antiseboreice (Nizoral, Ducray, Foltene, SebaMed) sau remedii naturiste (rozmarin, oregano, fruze de henna, rădăcină de brusture sau urzici, frunze de nuc)
  • combaterea obezității (aromataza din țesutul adipos convertește estrogenii la androgeni, iar nivelul crescut de hormoni masculini agravează căderea părului)
  • stimularea pilogenezei cu PUVA (psoralen+UVA) sau tratament laser (stimulează foliculii piloși, îmbunătățește circulația locală, înlătură mătreața)
  • mască de păr cu ulei de ricin (ulei de măsline), gălbenuș de ou, lămâie, oțet de mere, miere de albine, propolis, căței de usturoi, tinctură de ardei iute, fiole de calciu, vitamina A și vitamina E
  • aplicații cu gaz la nivelul scalpului
  • folosirea de șampoane/loțiuni anti-rupere, regeneratoare sau reparatorii (Phytocyane, pudră de cedru, ChelStop, Elseve, Garnier, Vichy, L’Oreal)
  • evitarea coafurilor solicitante pentru rădăcina părului (împletirea în codițe)
  • eliminarea stressului, adoptarea unui regim alimentar sănătos, evitarea expunerii în medii poluate, cure de vitaminizare, uscarea părului la o distanță de cel puțin 15 cm de păr după spălare, pieptănarea cu perii din păr natural care să nu agreseze rădăcina firului de păr

Comments  

# Florinel 2017-07-13 11:17
Parul poate sa cada din n motive. De la lipsa de vitamine pana la probleme de sanattae cu glanda tiroida. Eu cand am avut probleme am luat folixin si mi-am remediat situatia. Cred ca la mine cadea din cauza ca nu era bine hranit cu vitamine si minerale.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh