Petele albe aparute la nivelul tegumentelor pot avea mai multe cauze, dintre care cele mai frecvente sunt vitiligo si pitiriazis (tinea) versicolor.
Vitiligo este o afecţiune presupusă autoimună caracterizată prin apariţia de macule depigmentate, albe, la periferia cărora există un lizereu hiperpigmentat. Boala se manifestă egal la ambele sexe. Apariţia petelor albe este consecinţa unei disfuncţii a melanocitelor, care sunt responsabile de sinteza melaninei, pigmentul natural al pielii. Aproximativ 1-2% din populaţia generală prezintă vilitigo, cel mai frecvent în forma sa localizată. Petele depigmentate sunt relativ simetrice, localizate în special la nivelul tegumentelor feţei, membrelor, toracelui şi inghinal. Cel mai frecvent afecţiunea debutează în jurul vârstei de 20-30 ani, în legătură cu un stress psihoemoţional major sau o expunere excesivă la soare. Pe lângă depigmentarea cutanată, pacienţii pot constata şi o depigmentare a firelor de păr. Boala poate fi localizată sau generalizată. Evoluţia afecţiunii este dificil de estimat, la unii pacienţi putându-se observa dispariţia spontană a petelor, iar la alţii persistenţa şi extinderea zonelor depigmentate în ciuda unui tratament activ. Diagnosticul se pune pe inspecţia maculelor depigmentate şi se confirmă prin evidenţierea cu lampă Wood. Vitiligo poate fi asociat şi cu alte boli autoimune: boala Basedow-Graves, anemia Biermer, alopecia areată sau boala Addison. Există multiple opţiuni de tratament pentru vitiligo: corticosteroizi topic, psoralen topic+UVA (PUVA), fototerapie cu nUVB, creme pe bază de calcipotriol (Daivonex) sau pe bază de catalază şi superoxid-dismutază (Vitix). Pacienţii cu vitiligo trebuie să evite expunerea prelungită la soare şi să elimine din alimentaţie ciocolata, cafeaua, condimentele şi carnea tocată. Citiți mai multe despre vitiligo și tratamentul în vitiligo.
Pitiriazis versicolor este o infecţie fungică a pielii cauzată de ciuperca Pityrosporum ovale (Malassezia furfur) şi constă în apariţia unor modificări de pigmentare, de obicei la nivelul trunchiului, gâtului şi membrelor. Afecţiunea are 2 forme: pitiriazis acromiant (manifestat prin apariţia de pete albe) şi pitiriazis hipercrom (manifestat prin apariţia de pete hiperpigmentate, închise la culoare). Tegumentele colonizate cu Pityrosporum ovale pot avea un aspect scuamos, fiind pruriginoase şi acoperite cu cruste. Leziunile se evidenţiază mai bine în urma expunerii la soare (de aceea contrastul cu pielea normală este mai vizibil în timpul verii decât în timpul iernii). Deşi pruritul este prezent aproape în toate cazurile (şi se exacerbează în condiţii de temperatură şi umiditate crescute), pacienţii sunt mai deranjaţi de aspectul depigmentat al tegumentelor. Dezvoltarea infecţiei este favorizată de transpiraţia excesivă, pielea grasă, schimbările hormonale şi imunodepresia (de aceea boala tinde să se estompeze odată cu înaintarea în vârstă, când diminuă activitatea glandelor sebacee). Diagnosticul se pune pe baza aspectului tegumentelor infectate şi se confirmă prin analiza la microscop a unui fragment scumos de la nivelul leziunilor (după impregnarea cu KOH). Se pot realiza şi biopsii cutanate cu efectuarea de culturi. Tratamentul formelor uşoare constă în folosirea de produse pentru administrare topică (creme, şampoane, săpunuri), iar a celor severe sau recidivante cu terapie locală+terapie orală. Deşi un tratament eficient poate eradica infecţia fungică în câteva zile, aspectul normal al tegumentelor se reia în decurs de câteva săptămâni sau chiar luni. Cremele antifungice recomandate pentru tratamentul pitiriazisului versicolor sunt: Nizoral (ketoconazol), Lotrimin (clotrimazol), Mentax (butenafină), Travogen (isoconazol), Naftin (naftifină), Lopox (ciclopirox olamina), Lamisil (terbinafină) – în aplicaţii locale de 1-2 ori/zi, pentru cel puţin 14 zile. Se pot folosi şi antifungice cu administrare orală: itraconazol (Orungal, Sporanox), fluconazol (Diflucan), ketoconazol (Nizoral), terbinafină (Lamisil), pe o durată de 5-10 zile. Pentru prevenirea recidivelor, se recomandă efectuarea lunară a câte o aplicaţie de unguent antifungic. Şampoanele recomandate în tratamentul pitiriazisului versicolor conţin fie sulfit de seleniu, fie substanţe antifungice (ketoconazol, Nizoral).
Un alt diagnostic diferențial al petelor albe (hipomelanice) este scleroza tuberoasă Bourneville, care este diagnosticată de obicei în copilărie.
Comments