În condi?iile în care circa 2 din 3 persoane au probleme cu greutatea, stuff nu e de mirare c? dietele sunt atât de populare. Una dintre vedete este dieta vegetarian?, care se pare c? este din nou “la mod?”.
Dincolo de scăderea în greutate, alegerea unei diete poate avea în vedere și alte scopuri. Să vedem care ar fi avantajele și dezavantajele dietei vegetariene.
Beneficii ale dietei vegetariene
Asigurând un aport crescut de cereale, nuci, soia, fructe și legume, dieta vegetariană este bogată în carbohidrați, acizi grași omega-6, fibre, acid folic, antioxidanți (vitaminele C și E), potasiu și magneziu. Lipsa grăsimilor și proteinelor de origine animală conferă protecție împotriva bolilor cardiometabolice (obezitate, diabet, hipertensiune, boală coronariană, hipercolesterolemie) și a unor forme de cancer (prostatic, colorectal), ceea ce constituie un mare plus având în vedere că aceste afecțiuni sunt destul de frecvente. Multiple studii epidemiologice au arătat un risc scăzut de deces prin boli cardiovasculare și metabolice la vegetarieni față de non-vegetarieni; cea mai bună supraviețuire o au lacto-ovo vegetarienii (care consumă ouă și lactate) și pescetarienii (care consumă doar carne de pește), fapt explicat prin asigurarea aportului de vitamină B12 (vitamină al cărei deficit asociază hiperhomocisteinemie, un factor de risc cardiovascular) și acizi grași omega-3. Vegetarienii au și un risc scăzut de boală renală, cataractă, demență (Alzheimer), diverticuloză și litiază biliară.
Riscuri ale dietei vegetariene
O dietă vegetariană prost alcătuită poate fi însă deficitară în vitamina B12, calciu, acizi grași omega-3, vitamina B2 și vitamine D, fier, zinc și iod. Veganii sunt cei mai restrictivi vegetarieni, ei excluzând toate produsele de origine animală din dietă, inclusiv mierea.
Deficitul de vitamină B12 este asociat cu anemie megaloblastică și tulburări neurologice. Suplimentele de iod sunt recomandate vegetarienilor în țările în care sarea nu este iodată sau este insuficient iodată. Întrucât fierul din vegetale este absorbit mai puțin decât cel din carne, veganii pot dezvolta și carență de fier cu anemie feriprivă (rata de absobție a fierului este crescută în condițiile unui aport concomitent de vitamina C, motiv pentru care spanacul se recomandă să fie servit cu un dressing cu citrice). Atunci când dieta nu este corect condusă, poate apărea chiar și deficit de calciu și vitamina D.
Vegetarianismul – noua modă?
Circa 3-4% din populația nord-americană este vegetariană.
Considerată multă vreme o măsură extremă, dieta vegetariană alcătuită corect poate reprezenta o soluție foarte sănătoasă, mai ales în era în care principalii killeri la nivel mondial sunt bolile cardiovasculare și cancerul. În documentul de consens al dieteticienilor americani și canadieni se menționează că regimul vegetarian este adecvat pentru toate etapele vieții, inclusiv sarcină, lactație și copilărie.
Suporterii acestei diete aduc ca argument și faptul că tubul digestiv uman prezintă similarități mari cu cel al erbivorelor (tract digestiv lung, dinți neascuțiți), sugerând că omul nu ar fi în mod natural omnivor.