Acidul folic în sarcină

Acidul folic (folat, acid folinic, acid pteroilglutamic) este o vitamina din grupul B (B9) care se recomanda gravidelor pentru prevenirea malformatiilor sistemului nervos central la fat.

Atunci când planificați să rămâneți însărcinată, este recomandat să luați acid folic cu 1 lună înainte de momentul estimat al concepției și să continuați pe durata primelor 3 luni gestaționale (când are loc dezvoltarea sistemului nervos). Se estimează că doar 1/3 dintre femei iau acid folic încă dinainte de a rămâne gravide, în condițiile în care 50% dintre sarcini sunt planificate. Chiar și fără protecția din perioada preconcepțională, riscul defectelor de tub neural este foarte mic dacă femeia începe administrarea de îndată ce intuiește că ar putea fi însărcinată.

Acidul folic este esențial pentru sinteza ADN, a creșterii și dezvoltării celulare.

Care este doza (concentrația) recomandată de acid folic în sarcină?

Doza recomandată de acid folic este de 0.4 mg/zi (400 µg). Deoarece în România există un singur preparat farmaceutic care este prescris femeilor însărcinate (Acifol, 5 mg), se face adesea confuzia că doza necesară zilnic la gravide este de 4 mg (această doză este recomandată femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu defecte de tub neural).

Cât timp se administrează acidul folic?

Acidul folic se administrează timp de 1 lună înaintea concepției și în primele 3 luni de sarcină.

Efectele benefice ale acidului folic în sarcină

Acidul folic scade cu 70% riscul apariției defectelor de tub neural (spina bifida – sudare incompletă a arcurilor vertebrale posterioare, anencefalie – lipsa dezvoltării creierului, encefalocel – hernierea țesutului cerebral printr-un defect al oaselor craniene sau al suturilor); riscul de malformații ale sistemului nervos central este maxim în primele 28 de zile de sarcină, când femeia poate că nici nu știe că este gravidă (de aceea este importantă și administrarea preconcepțională).  În plus, suplimentarea cu acid folic reduce și riscul apariției despicăturilor faciale (palatoskizis, labioskizis) și a preeclampsiei. Dat fiind că sarcina este o perioadă cu nevoi nutriționale crescute, acidul folic este benefic și în prevenirea anemiei la viitoarea mamă.

Riscul de a avea un copil cu defecte de tub neural

Riscul de a avea un copil cu defecte de tub neural este crescut la femeile cu deficit de acid folic, la cele care iau medicamente anticonvulsivante (acid valproic), care au deja un copil cu malformații ale sistemului nervos sau sau care prezintă pusee febrile pe durata perioadei de organogeneză.

O valoare crescută a AFP (alfa-fetoproteinei) la triplul test poate indica prezența unui defect de tub neural, dar poate fi cauzată și de o anomalie a placentei, de o sarcină multiplă (ex. gemelară), de boli hepatice sau diabet zaharat la gravidă. Valoarea AFP poate indica și prezența altor malformații congenitale (reno-urinare, digestive, osteogenesis imperfecta, sindrom Down).

Surse alimentare de acid folic

  • legume cu frunze verzi (spanac, broccoli, napi, salată verde, asparagus)
  • avocado, kiwi, zmeură, afine, banane, grapefruit, pepene galben, pepene verde
  • fasole boabe, mazăre verde, sfecla roșie, dovlecel, morcov fiert
  • alune, nuci, semințe de floarea-soarelui, castane
  • porumb
  • ficat
  • suc de portocale și ananas
  • cereale fortificate
  • lapte, ouă

Alimentația asigură circa 0.2 mg/zi de acid folic, motiv pentru care este necesară suplimentarea prin folat sintetic 0.4 mg/zi (paradoxal, absorbția folatului medicamentos este mai mare decât cea a folaților alimentari). În SUA, începând cu 1998 toate produsele făinoase sunt fortificate cu acid folic, acțiune ce a redus cu 20% incidența cazurilor de defecte de tub neural.

Deoarece acidul folic necesită vitaminele B12 și B6 drept coenzime în reacțiile de sinteză a ADN, se recomandă ca suplimentul zilnic să conțină și 0.5-1 mg/zi vitamină B12 și 10-250 mg/zi vitamină B6. Fiind hidrosolubile, vitaminele din grupul B nu prezintă riscul de acumulare în organism și de hipervitaminoză, deoarece excesul se elimină prin urină.

Add comment


Security code
Refresh