Călătoria cu avionul la gravide

Călătoria cu avionul în timpul sarcinii reprezintă o problemă controversată, având în vedere riscurile pentru sănătate la care se expun gravidele, care sunt susceptibile să dezvolte o tromboză venoasă profundă sau hipoxie de altitudine.

Părerile privind zborul cu avionul în cazul gravidelor sunt împarțite: unii specialiști recomandă evitarea acestui mijloc de călătorie dacă este posibil, alții consideră că sarcina nu trebuie să constituie un impediment atâta timp cât femeia nu prezintă factori de risc. La întrebarea “Este periculos zborul cu avionul pentru sarcină” există argumente pro și argumente contra.

Motive pentru care ar trebui evitată călătoria cu avionul în timpul sarcinii

  • radiațiile cosmice: sunt mai puternice la altitudini mai mari, existând riscul de afectare a fătului. Expunerea la radiația cosmică poate fi estimată aici.
  • riscul de tromboză venoasă profundă: riscul coagulării sângelui în timpul zborului este crescut chiar și pentru o persoană sănătoasă, prin urmare este și mai mare la o gravidă, la care circulația de întoarcere venoasă de la nivelul membrelor inferioare este deficitară datorită compresiei uterului gravid asupra venei cave inferioare. Pentru scăderea riscului de TVP se recomandă mobilizarea periodică a membrelor inferioare (prin ieșirea pe culoarul dintre scaune), consumul crescut de lichide necarbogazoase (pentru prevenirea deshidratării) și purtarea de încălțăminte și vestimentație largă.
  • hipoxia de altitudine: presurizarea aeronavelor de călători la un echivalent al altitudinii de 2500-3000 m poate duce la hipoxie maternă și chiar fetală (în special în primele 3 luni de sarcină), necesitând oxigenoterapie pe mască.
  • imposibilitatea intervenției de urgență, în cazul apariției unor complicații.
  • antecedente de complicații obstetricale.
  • în cazul gravidelor cu sarcină multiplă (gemeni, tripleți) există riscul de declanșare prematură a nașterii.

Recomandări de călătorie pentru gravidă

  • un raport din 2009 al Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi arată că o călătorie cu avionul la o gravidă fără complicații obstetricale sau alte probleme medicale este lafel de sigură ca o călătorie a unei femei din populația generală.
  • perioada optimă de călătorie pentru femeia însarcinată este trimestrul 2 (saptamânile 12-25). Trebuie evitată deplasarea cu avionul în primul trimestru din cauza riscului crescut de avort spontan și a grețurilor matinale (hyperemesis gravidarum), care pot fi accentuate de călătorie. Ultimul trimestru trebuie de asemenea evitat pentru programarea deplasărilor cu avionul, din cauza riscului de creștere a valorilor tensionale și de naștere prematură.
  • gravidele cu sarcină mai mare de 24 de săptămâni trebuie să verifice politica companiilor aeriene, deoarece acestea pot solicita o adeverință medicală care să ateste permisiunea de a călători cu avionul.
  • la 36 săptămâni se vor efectua doar zboruri scurte (sub 4 ore).
  • pe toată durata zborului gravida va purta centura de siguranță, pe care o va fixa sub burtă
  • se vor evita băuturile carbogazoase, alimentele care balonează; la recomandarea medicului se pot administra medicamente care combat greața (antiemetice)
  • femeile care au un job pe avion (ex. stewardesă) trebuie să renunțe pe durata sarcinii.

Add comment


Security code
Refresh