Epilepsia este o afecțiune neurologică caracterizată prin crize convulsive recurente, apărute ca urmare a unei activări electrice excesive și haotice la nivelul neuronilor cerebrali.
Tratamentul convenţional constă în administrarea de antiepileptice (valproat, carbamazepină, lamotrigină, gabapentină, vigabatrină). Pentru cei 25% dintre pacienţi care nu răspund la tratamentul conservator, alternativa constă în operaţie pe creier sau intervenţii minim invazive – cum este dispozitivul de stimulare vagală.
Acest aparat se implantează sub coaste şi scade cu până la 75% frecvenţa apariţiei convulsiilor. Dispozitivul stimulează nervul vag prin impulsuri electrice cu intervale şi frecvenţe variabile, prevenind astfel apariţia crizelor epileptice. Mecanismul de acţiune constă în modificarea activităţii sistemului nervos, cu inhibarea stimulărilor excesive sau haotice la nivelul neuronilor cerebrali. Intervenţia de montare a aparatului este minim-invazivă iar dispozitivul este foarte bine tolerat de către pacienţi. Metoda stimulării vagale poate aduce o scădere cu până la 75% a frecvenţei şi intensităţii cizelor. Efectele adverse sunt minime.
Specialiştii avertizează însă că aparatul este recomandat strict pacienţilor la care tratamentul medicamentos nu asigură un control eficient al crizelor. După montarea dispozitivului, pacienţii nu trebuie să renunţe la tratamentul medicamentos, chiar dacă acesta nu a avut eficienţa dorită.
Intervenţia se practică deocamdată doar în secţia de neurologie a Spitalului Universitar Bucureşti, fiind suportată integral de către pacient. Preţul este de circa 16.000 euro. Pe viitor, este posibil ca o parte din costul dispozitivului să fie suportat din bugetul asigurărilor de stat.