Tratament intervențional în hipertensiunea arterială

În prezent, there tratamentul hipertensiunii arteriale const? în administrarea zilnic? a mai multe medicamente antihipertensive, pe durata întregii vie?i.

Complianța este foarte redusă, datele EUROASPIRE arătând că mai puțin de 50% dintre pacienții hipertensivi își controlează bine tensiunea la valori țintă sub 140/90 mmHg.

Cele mai noi opțiuni terapeutice pentru hipertensiunea arterială sunt reprezentate de tratamentele intervenționale, care pot scuti pacientul de scheme stufoase de antihipertensive administrate zi de zi.

Denervarea renală se face prin cateterism femural și constă în ablația cu radiofrecvență a fibrelor nervoase care deservesc rinichiul și care sunt dispuse pe traiectul pediculului renal. Denervarea se efectuează cu ajutorul sistemului de cateterism Symplicity (Ardian) și este indicată în special la pacienții cu hipertensiune arterială refractară la combinații de 3 sau mai multe antihipertensive. Despre denervarea renală am scris în detaliu aici.

Stimularea carotidiană este o altă opțiune de tratament intervențional pentru hipertensiunea refractară la medicație. Procedura constă în implantarea unui stimulator sub mușchiul pectoral, împreună cu un electrod care ajunge până la sinusul carotidian. Această formă de tratament – BAT (baroreflex activation therapy) nu face altceva decât să mimeze baroreflexul carotidian (un mecanism implicat în reglarea tensiunii arteriale), ducând la scăderea activității simpatice și la creșterea tonusului parasimpatic: scade frecvența cardiacă, se produce vasodilatație, scade eliberarea de renină și crește diureza. Dispozitivele disponibile pe piață sunt Rheos și Barostim neo (CVRx). Prezența stimulatorului carotidian dă un aspect particular EKG-ului, despre care am scris aici.

Add comment


Security code
Refresh