Top 10 progrese în cardiologie în 2011

De la lansarea noilor anticoagulante orale pân? la studii genetice ale bolilor cardiovasculare, order medicine anul 2011 a adus numeroase progrese în cardiologie (via heartwire):

Sindroame coronariene acute – Abordul radial a fost asociat cu o rată scăzută de sângerare și deces față de abordul femural în angioplastia la pacienții cu STEMI (studiul RIFLE).

Anticoagulare și fibrilație atrială – Noile anticoagulante (rivaroxaban, apixaban, dabigatran) au avantajul că nu necesită monitorizare strictă și prezintă un risc hemoragic mai mic.

Genetică – Au fost descoperite variante genetice asociate cu boli cardiovasculare în care rolul factorului genetic nu era bine definit: anevrism de aortă, aritmii, boală coronariană, insuficiență cardiacă.

Hipertensiune – Studiul ACCELERATE a arătat necesitatea începerii tratamentului antihipertensiv cu o combinație de medicamente, mai bine decât cu monoterapie.

Cardiologie intervențională – Cele mai importante studii pentru intervenționiști au fost cele legate de stentarea carotidei și denervarea renală.

Lipide – Analiza studiului JUPITER a arătat că statinele sunt benefice și la pacienții care au colesterol normal, dar nivel crescut de proteină C reactivă (PCR), iar studiul AIM-HIGH nu a putut evidenția un beneficiu suplimentar al niacinei adăugate terapiei cu statine.

Prevenție – Studiile epidemiologice au reafirmat rolul benefic al dietei și activității fizice în reducerea riscului cardiovascular.

Chirurgie – Cardiochirurgii s-au bucurat cel mai mult de aprobarea implantării transcateter de valvă aortică (TAVI).

Insuficiență cardiacă – Au fost publicate studii privind terapia de resincronizare cardiacă (trialul RAFT) și terapia medicamentoasă (nesiritide – studiul ASCEND-HF, regimuri de diuretice – studiul DOSE, eplerenonă – EMPHASIS-HF).

Imagerie – Au fost făcute progrese în diagnosticarea ischemiei coronariene prin metode neinvazive, prin evaluarea rezervei fracționare de flux (FFRCT).

Add comment


Security code
Refresh