Promovat? ca o alternativ? sigur? la gudroanele din ?ig?rile normale (incriminate în apari?ia cancerului pulmonar), medical ?igara electronic? este acum subiectul unor discu?ii privind efectele nocive asupra s?n?t??ii.
Principiul e-țigării constă în satisfacerea dependenței de nicotină și a dependenței de a ține în mână o țigară, fără inhalarea substanțelor toxice care se degajă normal în fumul de țigară (oxizi de azot, dioxid și monoxid de carbon, cianură de hidrogen, arsenic, cadmiu, plumb). Țigara electronică conține nicotină în formă lichidă, care este vaporizată cu ajutorul unui dispozitiv pe bază de baterie. Avantajul pe care îl are față de plasturii sau guma cu nicotină este că pe lângă dependența de nicotină, e-țigările satisfac și adicția de a ține în mână și duce țigara la gură. În plus, prin dozarea cantității de nicotină există și premisa utilizării sale pentru a renunța la fumat. Ajunge cu laudele, acum să trecem în revistă și efectele nocive ale țigărilor electronice.
Potrivit unor studii ale FDA, țigara electronică conține o serie de substanțe toxice și cancerigene (dietilen glicol, nitrozamine). Mai multe agenții de reglementare în sănătate, printre care FDA, CDC, American Cancer Society și Health Canada, au emis avertismente pentru descurajarea folosirii țigărilor electronice. În plus, produsul poate încuraja fumatul în rândul tinerilor și copiilor, prin promovarea idei că este o metodă sigură și lipsită de efecte adverse, mai ales că este comercializat și sub diferite arome. Alte organizații, cum este AAPHP (American Association of Public Health Physicians) s-a pronunțat în favoarea e-țigării, menținând că utilizarea acesteia reduce mortalitatea legată de fumat cu până la 100%.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că țigara electronică nu poate fi considerată o terapie adecvată de substituție nicotinică din lipsă de studii care să îi confime siguranța și eficiența. Pe de altă parte, un studiu publicat în Journal of Public Health Policy și citat de physorg.com arată că țigările electronice sunt mai puțin nocive, nivelul de carcinogeni fiind de 1000 ori mai mic decât în țigările clasice.
Fiind lansate doar de câțiva ani pe piață, este prea devreme pentru a se spune dacă țigara electronică cauzează cancer, asociere care necesită studii pentru perioade mai lungi.
Comments
Cititi mai atent va rog.
Este bine de stiut care dintre cele doua este mai mult s-au mai putin daunatoare.
Dintre doua rele sa alegem pe cea mai putin rea.
O simpla parere......