Te hidratezi suficient?

Suntem 65% ap? ?i avem nevoie de 2-2.5 litri de lichide pe zi pentru men?inerea hidrat?rii normale a organismului. 

Atunci când aportul hidric este scăzut, apa este mobilizată între cele 3 compartimente ale organismului (intravascular, intracelular și interstițial) în vederea menținerii funcțiilor vitale. Deshidratarea poate apărea destul de ușor în stări febrile, vărsături sau diaree, arsuri, diabet decompensat sau transpirație excesivă.

Semnele și simptomele de deshidratare sunt senzația de sete, uscarea tegumentelor și mucoaselor (evidentă la nivelul gurii, ochilor și nasului), turgor cutanat redus, amețeală, absența sudorației, slăbiciune, crampe musculare și alterare neurosenzorială.

Unul dintre mecanismele compensatorii în caz de deshidratare este reprezentat de creșterea reabsorbției apei la nivel renal, cu formarea unei urini concentrate (concentrarea este posibilă doar până la un anumit punct, fiind nevoie de o diureză de cel puțin 500 ml urină/24 ore pentru eliminarea sarcinii osmotice date de produșii de catabolism). În mod normal, trebuie să urinăm 1.5-2 litri/zi. În condiții de deshidratare diureza (debitul urinar pe 24 ore) este mai mică iar urina este concentrată, acest lucru traducându-se prin modificarea culorii normale a urinei.

În imagine aveți o scală de culoare a urinei la 1 la 8, pe care se poate aprecia gradul de hidratare a organismului. Astfel, dacă urina are culoarea:

  • 1, 2, 3 – sunteți bine hidratat
  • 4, 5, 6 – sunteți deshidratat, beți mai multe lichide
  • 7, 8 – aveți o deshidratare severă, consultați de urgență un medic

Add comment


Security code
Refresh