Stenturile

Stenturile sunt ni?te mici tubu?oare metalice care se folosesc pentru a preveni sau a combate stenozele diferitelor conducte din organism, malady medical fie c? e vorba de artere, c?i urinare sau biliare.

Cel mai cunoscut este de departe stentul coronarian, care este folosit pentru deschiderea unei artere coronare înfundate în cadrul procedurii numită angioplastie coronariană cu stent (sau PCI, percutaneous coronary intervention). Cardiologii intervenționiști mai folosesc stenturi pentru tratarea ateromatozei carotidiene, a arteriopatiei periferice sau a stenozelor de arteră renală. Piața stenturilor a cunoscut o evoluție accelerată în cardiologie, de la stenturi metalice la stenturi căptușite cu medicamente și stenturi bioabsorbabile.

Stenturile nu sunt însă folosite numai în cardiologie, ci și în urologie (stenturi ureterale pentru a asigura drenajul urinei în caz de blocaj renal cu ureterohidronefroză sau în cazul unei tumori care infiltrează ureterul, stenturi uretrale pentru dezobstrucție urinară în cazul unui adenom de prostată care comprimă uretra sau a unei stricturi uretrale), pneumologie (stenturi endobronşice pentru stenoze) sau în patologia digestivă (stenturi biliare pentru asigurarea drenajului bilei, stenturi esofagiene sau colonice în cazul unor cancere de esofag sau de colon, stenturi pancreactice, stenturi pentru TIPS - șunt portosistemic transjugular intrahepatic).

Stent-graftul este un stent mai special folosit de obicei în chirurgia endovasculară, pentru repararea unor defecte la nivelul vaselor de sânge (ex. anevrisme arteriale).

Dincolo de efectul terapeutic, stenturile pot pune și probleme – cum este cazul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM), înainte de care medicul radiolog trebuie să verifice dacă materialul din care este făcut stentul este compatibil IRM.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna florentina... Tatalui meu i-a fost recomandat sintrom pe care l-a si luat ...

  Read more...

   
 • [quote name="Popa Minerva"]Trebui e sa va contrazic,imi pare rau. Am avut un chist ...

  Read more...

   
 • Eu iau folixin pentru a mai opri stoparea caderii parului, dar pana acum nu prea ...

  Read more...

   
 • Bunicul meu are psa 471 și vsh 89 a fost diagnosticat cu cancer de prostata . Ce ...

  Read more...

   
 • Buna ziua!As dori sa imi interpretati si mie ecografia.Ficat -antero-posteri ...

  Read more...