Terapia cognitiv-comportamentală în prevenția secundară cardiovasculară

Factorul psihologic ?i reculul somatopsihic sunt incriminate în declan?area ?i respectiv agravarea unor afec?iuni, levitra în special a celor alergice, canceroase ?i cardiovasculare. Deși factorii psihosociali sunt asociați independent cu o morbiditate și mortalitate cardiovasculară crescute, efectul benefic al intervenției psihoterapiei are la bază doar premise teoretice.

Studiul SUPRIM a inclus 362 pacienți care fuseseră externați după un eveniment coronarian acut în ultimele 12 luni și a arătat că adăugarea terapiei congnitiv-comportamentale la tratamentul standard a dus la o scădere a riscului de recurență a infactului miocardic non-fatal, fără a produce efecte semnificative statistic asupra mortalității generale. În grupul care a beneficiat și de terapie cognitiv-comportamentală, prognosticul a fost legat de prezența la ședintele de psihoterapie.

Terapia congnitiv-comportamentală ar putea fi introdusă în programele de prevenție secundară la pacienții cu boli cardiovasculare dacă efectul benefic va fi validat și de studii mai ample și dacă va întruni condițiile de cost-eficiență.

Add comment


Security code
Refresh