Sindromul studentului la medicină

Trecând prin toate specialit??ile medicale ?i citind despre cele mai cumplite boli, remedy psihicul studentului la medicin? poate face feste viitorului medic în sensul dezvolt?rii ipohondriei (nosofobiei).

Sindromul studentului la medicină (paranoia mediciniștilor) se referă la exagerarea sau chiar imaginarea unor simptome și identificarea cu manifestările clinice ale anumitor boli. Astfel, deși este sănătos tun, studentul anxios ajunge să își facă analize inutile pentru a infirma bolile pe care și le închipuie că le are.

Se estimează că circa 80% dintre studenți suferă de acest sindrom, în special în primii ani de facultate (când experiența clinică este mică). Bolile în care se regăsește studentul sunt adesea fie cazuri pe care le întâlnește la stagiile clinice, fie despre care citește la modulul în curs.

Sindromul studentului la medicină este o tulburare psihosomatică în care creierul poate genera simptome sugestive pentru o anumită boală, în contextul unei gândiri excesive asupra afecțiunii respective. Studenții se sugestionează că au diverse boli autoimune sau sindroame de imunodeficiență (HIV) de la o simplă aftă, cancer colorectal de la un episod de alternață diaree-constipație, tumori cerebrale de la o cefalee sau reumatism articular acut de la o durere articulară. S-a observat că studenții mediciniști au tendința de a-și închipui cele mai grave boli, fiind o reacție la diagnosticele sau chiar decesul pacienților pe care îi văd în stagiile clinice; confruntarea lor cu boala și decesul duce la dezvoltarea unei griji exagerate pentru sănătate, pe care o pot transmite și celor apropiați (familie, prieteni).

Ești student la medicină? Ai experimentat vreodată astfel de manifestări?

Comments  

# marina 2012-09-09 18:28
am 2 colege numai in grupa care-s bolnave de fiecare boala de care auzim zilnic :-)))
Reply | Reply with quote | Quote
# Amanda 2011-11-14 15:48
da...eu urmaresc niste documentare si seriale legate de boli..si deja ma tem ca am 1000 de boli..nu cred ca e specifica doar studentilor la medicina..cred ca oricine se uita la o emisune despre o bloala are apoi senzatia ca are toate simtomele specifice..
Reply | Reply with quote | Quote
# Nicole 2011-02-04 14:16
Inca nu sunt studenta ,dar ma pregatesc pentru medicina si deja m-am regasit in descrierea de mai sus(simpla cefaleee si tumorile ,durerile articulare si reumatismul).De curand mi-am facut analizele si sunt perfecte.Credea m ca am o gramada de boli,si inca nu le-am eliminat pe toate mai trebuie sa merg si la ginecolog .
Grija asta pentru sanatate mi pare ca altii nu o au absolut deloc si de accea "studentul" la medicina incearca sa-i faca si pe ceilalti sa se preocupe de niste boli inexistente,cor pul lui fiind deja "diagnosticat". Sper ,cum scrie si in articol, ca din moment ce acumulezi mai multe cunostinte sa nu mai facem false presupuneri doar de dragul de a fi medici.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh