Sindromul pre-metabolic

Sindromul pre-metabolic face parte din condi?iile clinice de pre-boal? (precancer, buy prediabet, advice prehipertensiune) ?i se define?te prin prezen?a de tulbur?ri cardiometabolice îns? insuficiente pentru diagnosticul de sindrom metabolic.

Pentru a afirma că o persoană are sindrom pre-metabolic este necesar să fie îndeplinite doar 1-2 din criteriile sindromului metabolic: circumferință abdominală >94 cm la bărbați și >80 cm la femei, glicemie ≥100 mg/dl, trigliceride ≥150 mg/dl sau tratament hipolipemiant cu fibrați, HDL-colesterol <50 mg/dl la femei sau <40mg/dl la bărbați sau tratament hipolipemiant cu statine, tensiune arterială ≥130/85 mmHg sau tratament antihipertensiv (sau unul dintre aceste criterii + indice de masă corporală crescut). Prezența a peste 3 criterii din cele 5 este definitorie pentru sindrom metabolic.

Sindromul premetabolic este un predictor precoce pentru riscul cardiometabolic și poate fi identificat prin teste de provocare – similar cu testul de tolerață la glucoză orală, a fost propus un test de încărcare cu lipide (Alegria et al).

Add comment


Security code
Refresh