Semnul Chilaiditi

Semnul Chilaiditi este un semn radiologic care define?te prezen?a de aer subdiafragmatic la o radiografie toracic? sau abdominal?, capsule ca urmare a interpunerii unei anse de intestin sub?ire sau gros între ficat ?i diafragm.

Cauza este o anomalie congenitală a ligamentului falciform al ficatului sau a ligamentului suspensor al colonului transvers, dar semnul Chilaiditi poate apărea și la pacienții cu colon lung (dolicocolon), boli pulmonare cronice (emfizem) sau boli hepatice (ciroză). Semnul este mai frecvent la bărbați și la adulți, apărând cu o incidență de 0.1-0.25% din examinările radiologice.

Acest semn poate fi doar o variantă anatomică asimptomatică sau poate fi cauza unei simptomatologii digestive cu dureri abdominale (care se ameliorează în decubit dorsal), vărsături, anorexie, distensie abdominală. Apariția acestor complicații definește sindromul Chilaiditi.

Diagnosticul diferențial trebuie făcut cu pneumoperitoneul, complicație a unei perforații digestive, care se identifică radiologic tot sub forma de aer subdiafragmatic. Din acest motiv semnul Chilaiditi este numit și pseudopneumoperitoneu. Prezența haustrelor și radiografia abdominală în decubit lateral stâng poate ajuta la diferențierea celor două entități.

Denumirea a fost dată după radiologul grec Dimítrios Chilaiditi, cel care a descris prima oară acest semn în 1910.

Un caz clinic cu semnul Chilaiditi puteți citi în Lancet.

Foto: radiopaedia.org

Add comment


Security code
Refresh