Ipoteza rolului protector cardiovascular al seleniului a pornit de la faptul c? deficitul de seleniu a fost incriminat în apari?ia unei forme reversibile de cardiomiopatie (boala Keshan) ?i de la efectul anti-oxidant al mineralului.
Datele din studii clinice au fost însă neconcludente, iar unele trialuri au arătat chiar efecte adverse cardiometabolice asociate dozelor mari de seleniu.
Suplimentele cu seleniu nu numai că nu previn apariția bolilor cardiovasculare, dar cresc riscul de diabet zaharat, potrivit unei meta-analize Cochrane care a inclus 12 studii clinice. Pe lângă riscul crescut de diabet (care nu a atins însă semnificația statistică), consumul de suplimente de seleniu a fost asociat și cu apariția alopeciei sau dermatitei. Seleniul este un mineral esențial care se găsește în carne, pește, fructe de mare, dovleac, nuci și semințe de floarea soarelui.
Potrivit concluziei meta-analizei, nu există dovezi care să susțină suplimentele cu seleniu în prevenția primară cardiovasculară la persoanele cu un status normal al seleniului (indivizi cu alimentație echilibrată, din zone geografice unde solul este bogat în seleniu). Sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la rolul protector al mineralului la persoanele din arealuri geografice cu conținut redus de seleniu în sol sau la pacienții predispuși la deficit de seleniu (infecție HIV, boală renală cronică).