Dieta Dukan – etape, avantaje, dezavantaje

Una dintre cele mai populare metode de sl?bit la ora actual? este dieta Dukan. Similar dietei Atkins sau altor diete cetogenice, click pills dieta Dukan este o diet? proteic?.

Ea a fost dezvoltată de medicul francez Pierre Dukan. Principalul dușman în dieta Dukan sunt lipidele – acestea au un conținut caloric ridicat (1g lipide furnizează 9 kcal, de 2 ori mai mult decât 1g glucide sau 1g proteine), nu sunt sățioase, se consumă adesea cu carbohidrați (pâine, paste) și în plus favorizează și apariția bolilor cardiovasculare. Proteinele (carne, ouă, lactate) pe de altă parte constituie elementul de bază în dieta Dukan – spre deosebire de lipide și glucide care pot fi sintetizate în organism pornind de la proteine, fabricarea acestora din urmă este dependentă de aportul exogen de aminoacizi.

Etapele Dietei Dukan

Dieta Dukan presupune 4 etape care au drept scop pierderea kilogramelor în plus și împiedicarea punerii la loc a kilogramelor pierdute (multe dintre diete sunt însoțite de efectul yoyo, care înseamnă recâștigarea surplusului ponderal după renunțarea la dietă):

  1. Faza de atac – Este faza în care se începe lupta împotriva surplusului de kilograme. Înarmat cu voință, timp de 7-10 zile veți consuma doar proteine – carne (pui, vită, pește), lapte, ouă (fără gălbenuș), lactate degresate, ciuperci, fasole, soia – preparate prin fierbere sau pe grătar (nu prăjite). Sunt interzise alimentele bogate în carbohidrați. Se vor consuma zilnic 1,5 – 2 litri de apă. La micul dejun se va consuma o porție de lapte cu fulgi de ovăz. Scopul fazei de atac este slăbirea rapidă cu 2-3 kg prin modificarea metabolismului.
  2. Faza de croazieră – Odată începută lupta împotriva kilogramelor în plus și obținut primul succes (scăderea ponderală din faza de atac), în această fază se vor alterna zilele în care sunt consumă doar proteine cu zile în care se vor consuma și proteine și unele legume (roșii, castraveți, vinete, ardei, dovlecei, spanac). Rămâne interdicția pentru făinoase. Durata fazei de croazieră se calculează în funcție de ținta ponderală, la o rată de scădere în greutate de 1 kg/săptămână.
  3. Faza de consolidare – Este o perioadă vulnerabilă a dietei, în care multe persoane pun la loc kilogramele pierdute în fazele anterioare. Faza de consolidare durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut pe parcursul dietei. În această fază se reintroduc treptat fructele, cerealele, brânza, pâinea și celelalte legume (cartof, orez, mazăre, porumb). Săptămânal, în fiecare zi de joi se vor consuma doar proteine.
  4. Faza de stabilizare – Are drept scop menținerea greutății obținute în etapele anterioare. Faza de stabilizare include 3 măsuri: o zi pe săptămână (joia) va fi zi de atac (se vor consuma doar proteine, ca în faza de atac), zilnic se va efectua exercițiu fizic (mers pe jos, urcatul pe scări în loc de lift) și se va servi o porție de 3 linguri de tărâțe de ovăz (crează senzația de sațietate, încetinește absorbția glucidelor, reglează tranzitul intestinal, scade colesterolul). Este permisă o singură porție pe săptămână de carbohidrați cu indice glicemic crescut (dulciuri, făinoase). Fiecare persoană își poate diversifica dieta după preferințe, urmărind ca greutatea să rămână aceeași. Această fază trebuie urmată tot restul vieții pentru a evita recâștigarea surplusului de kilograme.

Dieta Dukan – avantaje și dezavantaje

Dieta Dukan a devenit foarte populară în ultima vreme, fiind aleasă de un număr din ce în ce mai mare de persoane ca metodă de slăbit. Avantajele dietei Dukan constau în faptul că asigură o o scădere rapidă în greutate în faza de atac (adică rezultatele se văd repede, ceea ce conferă încredere pentru continuarea dietei), oferă un plan pe termen lung (care să garanteze și menținerea kilogramelor pierdute), nu oferă restricții cantitative (ceea ce poate fi important pentru gurmanzi, care simt nevoia să mănânce frecvent și pentru care dietele prin înfometare nu sunt o soluție), nu necesită calcularea obsesivă a caloriilor la fiecare masă, include alimente obișnuite (care oricum sunt în meniul nostru zilnic), oferă variație culinară (începând cu etapa de croazieră) și un mic desert în fiecare săptămână (în etapa de stabilizare). Dieta Dukan are însă și dezavantaje: induce o stare de cetoză (ceea ce poate afecta ficatul și rinichii), provoacă constipație (în etapa de atac, când poate fi nevoie de laxative) și favorizează deficiențele nutriționale (în primele 2 faze).

Add comment


Security code
Refresh