Riscul infecțios după splenectomie

Splenectomia reprezinta operatia de scoatere a splinei si este indicata în anumite boli hematologice si în ruptura de splina post-traumatism.

Având în vedere rolul important al splinei în sistemul imunitar, pacienții splenectomizați (asplenici) prezintă un risc crescut de infecții. Rețeaua de capilare sinusoide de la nivelul splinei filtreză sângele circulant și permite leucocitelor mononucleare rezidente să fagociteze bacteriile din torentul sangvin. În plus, splina conține aproape jumătate din totalul limfocitelor B responsabile de protecția de imunoglobuline, și deci joacă un rol central și în procesul de opsonizare (marcarea particulelor străine cu opsonine pentru a fi recunoscute de fagocite).

Lipsa acestor mecanisme imune de apărare anti-infecțioasă face ca pacientul splenectomizat să aibă un risc crescut de infecții cu bacterii încapsulateStreptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae și Neisseria meningitidis. Din acest motiv, pacienții asplenici trebuie vaccinați împotriva acestor microorganism. Pe lângă infecțiile bacteriene, acești pacienți sunt la risc și pentru paraziți care infestează celulele roșii, ținând cont că splina are și rolul de îndepărtare din circulație a eritrocitelor îmbătrânite.

Comments  

# Mihaela nicole Tihan 2018-09-17 17:27
Unde si cine fac vaccine dupa operatia de scoatere a splinei
Reply | Reply with quote | Quote
# petrus 2014-10-23 16:09
Ce vaccin este recomandat dupa scoaterea splinei cum se numeste si daca este influentat de citostatice.va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote
# iulia 2015-01-25 23:54
Mie mi s-a recomandat vaccinul antipneumonitic care trebuie facut cam la trei ani si imediat dupa operatie.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh