Riscul de îmbolnăvire în funcție de orele zilei

Exist? o serie de afec?iuni al c?ror debut este legat de anumite momente ale ritmului circadian, sales potrivit unui articol din DailyMail care citeaz? o serie de studii ?i cercet?tori britanici.

Iată așadar care este riscul de îmbolnăvire în funcție de orele zilei:

Ora 6 – infarct de miocard sau accident vascular cerebral

Riscul de infarct miocardic și stroke este mai mare în primele ore ale dimineții. potrivit unui studiu apărut în American Journal of Hypertension. Studiul a arătat o creștere cu 40% a riscului de infarct și cu 49% a riscului de stroke între orele 6-12. Infarctul de dimineață este și mai sever. Evenimentele ischemice cardiocerebrovasculare sunt mai frecvente iarna, la începutul lunii și lunea. Cauza se pare că este reprezentată de creșterea necesarul de oxigen (odată cu începerea activității zilnice) și creșterea tensiunii arteriale (datorată vârfului secreției de cortizol) – ceea ce explică și frecvența crescută a sângerărilor nazale în acest interval orar. Moartea subită aritmică este și ea mai frecventă dimineața, cu un al doilea vârf de incidență după-amiaza (BBC).

Ora 7 – dureri de gută

Durerea de gută este mai frecventă la 7 dimineața, în legătură cu maximul concentrației de acid uric care se înregistrează la această oră, de 2.8 ori mai mare față de minimul înregistrat la ora 11 seara (potrivit unui studiu apărut în Chronobiology International).

Ora 8 – alergii

Manifestările alergice de tipul mâncărimilor sau congestiei nazale sunt cel mai severe dimineața, explicația constând în creșterea concentrației de alergeni odată cu făcutul patului sau răscolirea dulapurilor de haine.

Ora 9 - migrene

Debutul migrenei este adesea între orale 8 și 10 dimineața, cel mai probabil în legătură cu hipertensiunea arterială. Frecvența migrenelor este mică în intervalul orar 20-04.

Ora 10 – dureri articulare

Durerile articulare și redoarea sunt mai intense dimineața, ca urmare a inactivității din timpul nopții, în special în artrită. Pe lângă repausul nocturn al articulației, variațiile nivelului de cortizol pot fi și ele incriminate și apariția acestor manifestări dimineața. Recomandarea este de administrare a unui antiinflamator cu eliberare prelungită înainte de culcare.

Ora 13 – Tonus maxim

În jurul orei 13 este cel ma bun moment pentru a face exerciții fizice sau ședința de fizioterapie. Temperatura corpului este ușor crescută între orele 13-16 față de dimineață, ceea ce dă un tonus mai bun musculaturii.

Ora 14 – Luați tratamentul antiastmatic

Ora 14 pare să fie cel mai potrivit moment pentru a lua medicația pentru astm. Administrarea unui corticoid inhalator în acest moment al zilei previne exacerbările nocturne ale astmului.

Ora 15 – atacuri de panică

Atacurile de panică și anxietatea apar cel mai adesea în jurul orei 3 după-amiaza. Probabilitatea crescută de apariția a acestor stări se menține până la 7 seara. Doar 10% dintre atacurile de panică se produc dimineața înainte de 10. Cauza se pare că este legată de activitatea sporită a sistemului nervos central în acest interval orar, precum și acumularea stressului de pe parcursul zilei.

Ora 16 - Răceala

Ora 16 e ora răcelii, explicația propusă fiind o scădere a producției de anticorpi după-amiaza, slăbind astfel sistemul imunitar.

Ora 17 – Osteoartrită

Simptomele osteoartritei (atrozei) încep să apară după-amiaza și spre seară, după mișcarea făcută în timpul zilei. Recomandarea este de administrare a antiinflamatoarelor la orele prânzului.

Ora 19 – Tratați pirozisul

Administrarea inhibitorilor de pompă de protoni la ora 7 seara s-a dovedit a fi mai eficientă în ameliorarea pirozisului decât administrarea dimineața (așa cum este indicat). Astfel este prevenit refluxul gastroesofagian nocturn, care este favorizat de poziția culcat din timpul somnului.

Ora 21 – Ulcerul

Durerile ulceroase sunt mai frecvente în jurul orei 9, motiv pentru care antagoniștii de receptori H2 (cimetidină, ranitidină, famotidină, nizatidină) au eficiență maximă dacă sunt administrați seara.

Ora 22 – Exacerbări ale psoriazisului sau eczemei

7 din 10 persoane cu afecțiuni inflamatorii ale pielii (psoriazis, eczemă, alergii) prezintă exacerbări ale simptomelor în jurul acestei ore. Ca și explicații au fost propuse creșterea temperaturii corpului sau deshidrarea. Și pacienții cu insuficiență renală cronică acuză agravarea pruritului în timpul nopții.

Ora 23 – Începe travaliul

Cele mai multe femei intră în travaliu la ora 23. Factorii care ar putea contribui sunt modificările hormonale și relaxarea corpului înainte de somn.

Ora 4 dimineața – Exacerbări de astm

Atacurile de astm apar frecvent dimineața în jur de 4 am, oră la care se înregistrează cele mai crescute valori ale markerilor de inflamație.

Add comment


Security code
Refresh