Puncția lombară

Informatia oferita de examinarea lichidului cefalo-rahidian (LCR) este cruciala pentru diagnosticarea anumitor boli neurologice, in special cele inflamatorii sau infectioase, hemoragia subarahnoida si boli ce modifica presiunea intracraniana.

Aumite combinatii ale rezultatului examinarii LCR indica anumite boli.

Indicațiile puncției lombare

  • Pentru a masura presiunea si a obtine LCR pentru examinarea chimica, citologica si bacteriologica.
  • In scop terapeutic pentru administrarea anestezicelor spinale si ocazional antibiotice sau citostatice, sau pentru a reduce presiunea LCR-ului.
  • Pentru a injecta o substanta radioopaca in cazul mielografiei sau o substanta radioactiva in cazul cisternografiei radionuclidica.

Punctia lombara (PL) este o procedura riscanta daca presiunea LCRului este foarte ridicata (evidentiata prin cefaleea si edemul papilar), pentru ca mareste posibilitatea unei hernieri cerebrale sau transtentoriale care sunt fatale. Riscul este mai mare cand edemul papilar este cauzat de o masa intracraniana, dar este mult mai redus in cazul hemoragiei subarahnoidiene sau pseudotumor cerebri (hipertensiunea intracraniana idiopatica), in cazul carora PL repetata este folosita ca metoda terapeutica. Pacientii cu meningita purulenta au un risc mic de herniere, dar care este depasit cu mult de nevoia unui diagnostic definitiv si inceperea tratamentului adecvat cat mai devreme posibil.

Cu aceasta ultima exceptie PL trebuie sa fie precedata de Tomografia Computerizata sau IRM oricand se suspecteaza o crestere a presiunii intracraniene. Daca metodele imagistice evidentiaza o masa ce impinge tesutul nervos catre deschiderea tentoriala sau in foramen magnum (prezenta masei fara alte complicatii nu ) si daca examinarea LCR este esentiala in diagnostic, PL poate fi efectuata cu precautie. Se va folosi un ac atraumatic (nr 22 sau 24) si daca presiunea este foarte mare - peste 400 mmH20 (29m5 mm Hg) - se recolteaza LCR necesar examinarii si apoi se administreaza manitol (sau uree) si se urmareste scaderea presiunii pe manometru. Pentru a reduce presiunea intracraniana in continuare se administreaza dexametazona sau alt corticosteroid, initial 10 mg intravenos apoi 4 pana la 6 mg la 6 ore.

Boala

Celularitate

Proteine

Glucoza

Altele caracteristici

Infectie bacteriana

Leucocite > 50/mm3 (frecvent foarte crescute)

100-250 mg%

20-50mg% (de obicei mai mica decat jumatatea nivelurilor plasmatice)

Bacteriile evidentiate prin coloratia Gram; presiunea marita

Infectie virala, fungica sau cu spirochete

Leucocite 10-100/mm3

50–200 mg%

Normala sau putin redusa

Sunt necesare culturi speciale; presiunea normala sau usor marita

Infectie tuberculoasa

Leucocite > 25 /mm3

100–1000 mg%

<50 mg%, frecvent redusa

Sunt necesare culturi speciale si PCR

Hemoragie subarahnoida

Hematii >500/mm3, leucocitele usor crescute

60–150 mg%

Normala

Trebuie diferentiata de traumatism in urma punctiei lombare

Hemoragie cerebrala, traumatism

Hematii 50-200/mm3

50–150 mg%

Normala

Presiune poate fi crescuta

Accident vascular cerebral ischemic

Leucocite normale sau putine

Normale

Normala

Presiune normala cu exceptia edemului cerebral

Scleroza multipla

Leucocite normale sau putine

Normale sau crescute usor

Normala

Fractiunea IgG si benzile oligoclonale crescute

Complicații

In afara de riscul unei hernieri, cea mai frecventa complicatie este cefaleea ce apare la o treime dintre pacienti. Se presupune ca din cauza reducerii presiunii LCR si din cauza pozitiei fetale, iar folosirea unui ac atraumatic scade rata aparitiei acestei complicatii, pe cand administrarea de fluide oral dupa PL nu aduce prea multe beneficii, conform studiilor, desi se practica des. Cefaleea severa se poate asocia cu voma si redoarea cefei si foarte rar poate aparea paralizia nervilor cranieni bilateral sau unilateral. Sangerarea in spatiul meningeal poate sa apara la pacientii sub tratament cu anticoagulante sau care au o boala de coagulare a sangelui. Meningita purulenta poate aparea in cazul efectuarii PL in conditii de sterilitate redusa.

Comments  

# mihaela 2010-12-05 15:12
fratele meu are42 ani si a facut o hemoragie cerebrala a fost operat de apenticita si a facut o criza de epilepsie iar dupa 2 zile sa aflat diagnosticul
are un cheag de singe
ma intereseaza sansele lui de supravetuire are 2 copii iar sotia lui amurit acum 4 ani
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh