Prevenție cardiovasculară: ceai verde sau negru?

Consumul de ceai verde este asociat cu un risc cardiovascular mai mic, însa rolul protector nu este valabil si pentru ceaiul negru, conform unei metaanalize aparute în editia online din 19 ian 2010 a American Journal of Clinical Nutrition.

Majoritatea recomandărilor de tratament sau profilaxie non-farmacologică nu beneficiază de dovezi epidemiologice, ele fiind însă acceptate ca atare pe baza popularității sau a unor presupuse efecte patogenice. Odată cu dezvoltarea amplă a conceptului de medicină bazată pe dovezi au început să fie studiate și ceaiurile, produsele din plante sau procedurile de medicină alternativă (acupunctură).

Meta-analiza a inclus 13 studii despre ceaiul negru și 5 despre ceaiul verde și a dovedit o reducere a riscului de boală coronariană în cazul unui consum crescut de ceai verde. Efectul benefic al ceaiului verde poate fi explicat prin prezența catechinelor, care modulează favorabil profilul lipidic plasmatic și reactivitatea vasculară, inhibă oxidarea, inflamația vasculară, aterogeneza și trombogeneza. Studii anterioare au arătat că ceaiul verde reduce mortalitatea prin boli cardiovasculare (evenimente coronariene, AVC ischemic sau hemoragic, hemoragie subarahnoidiană).

Ceaiurile verde și negru sunt obținute din Camellia sinensis, primul prin prelucrare termică iar cel de-al doilea prin uscare.

Alte recomandări non-farmacologice dovedite a fi benefice în bolile cardiovasculare sunt: consumul de cacao (metaanaliză 2007), ceaiul de hibiscus (J Nutrition, 2010) și ciocolată neagră (Hypertension, 2005).

Add comment


Security code
Refresh